Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj je nekatero predelano meso nevarno in povzroča raka
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj je nekatero predelano meso nevarno in povzroča raka

Vsa čast izjemam, vendar, meso, ki je konzervirano s soljenjem, sušenjem, ali dimljenjem, poleg tega pa vsebuje še nenavadne zmesi, kot jih najdemo v hrenovkah, šunkah, klobasah ali slanini, je lahko zelo škodljivo. Če vam je zase malo mar, pomislite


Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Uživanje velikih količin predelanega mesa je močno povezano s kritičnimi stanji zdravstvenega sistema. Najpogostejše težave so srčno-žilne bolezni in žal tudi rak. Najbolj nevarni so nitriti, nitrozamini in nitrozne spojine, ko se načeloma uporabljajo za zaviranje rasti bakterij, vendar so močno rakotvorni in zelo škodljivi. Pogosto zaradi teh snovi prihaja do zastrupitev, ki pogosto ne trajajo dolgo, vendar so skrajno opozorilo, da se nekaj nevarnega dogaja v telesu.

Ko se vam to zgodi, je čas, da se zamislite ...

Medtem, ko nitrati, ki jih najdemo v zelenjavi, koristijo organizmu, pa so nitrati v mesu izredno nevarni. Nitrati v mesu se namreč ob visoki temperaturi, kot je peka na žaru ali cvrtje, spremenijo v nitozamine, ki so izredno strupeni. Povzročajo raka na črevesju in želodcu!

V dimljenem mesu se tvorijo policiklični aromatski ogljikovodiki, ki so izrazito rakotvorni. Največ jih najdemo v vrhnji plasti mesa pečenega na žaru.

Ko se meso kuha na izredno visoki temperaturi, nastajajo heterociklične aminske spojine, ki so povezane z rakom dojk, prostate in debelega črevesa. Najbolj nevarne so ocvrte jedi ali jedi pečene na žaru.

Večina predelanega mesa vsebuje velike količine natrijevega klorida, kar povečuje tveganja za hipertenzijo, raka na želodcu, rast bakterij, razjede ...

Čeprav občasno uživanje majhnih količim rdečega mesa ne bo povzročilo pojav hitrega raka (pri tem je mišljen en obrok velik 50 gramov na teden), pa vrsta raziskav uvršča predelano meso v skupino najbolj rakotvornih živil skupaj z alkoholom in tobakom. Sicer proizvajalci nenehno izboljšujejo procese pridelave, vendar nevarna tveganja ostajajo.

Dolgi rok uporabnosti, odpornost proti škodljivim bakterijam in lep videz na oko imajo svojo ceno - zdravje tistega, ki ga je.
Bis


Nevarnosti predelanega mesa
Predelano meso
Rakotvorne spojine v mesu
Rakotvorno meso
Zdravstvena tveganja mesa












Ali spomladi še potrebujemo vitamin D?
Zdravje, lepota
Ali spomladi še potrebujemo vitamin D?
Ali je priporočljivo jesti testenine?
Dobro je vedeti
Ali je priporočljivo jesti testenine?
Ali nas sadje zakisa?
Zdravje, lepota
Ali nas sadje zakisa?
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Zdravje, lepota
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Zdravje, lepota
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Je beli riž zdrav ali ne?
Zdravje, lepota
Je beli riž zdrav ali ne?
3 napake pri uživanju beljakovin
Zdravje, lepota
3 napake pri uživanju beljakovin
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
Zdravje, lepota
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
3 jutranje pijače za dolgoživost
Dobro je vedeti
3 jutranje pijače za dolgoživost
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Zdravje, lepota
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
Zdravje, lepota
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Zdravje, lepota
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor