Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
5 stvari, ki jih ni dobro vtikati v mikrovalovko
Rubrika:

Dobro je vedeti

5 stvari, ki jih ni dobro vtikati v mikrovalovko

So stvari, ki jih znanstveniki popolnoma odsvetujejo, da bi jih kdajkoli pogrevali v mikrovalovnih pečicah. Veste, katere so to?


Članek je bil ustvarjen leta 2021, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

1. Materino mleko
V materinem mleku so snovi, ki so zelo pomembne pri uničevanju bakterij proti katerim novorojenčki še nimajo razvitega imunskega sistema. S pogrevanjem se te snovi uničijo, v mleku pa je tako do 18-krat manj antibakterijskih snovi, kot je denimo izoencim. Tako so dojenčki bolj izpostavljeni boleznim, kot sicer.

2. Brokoli
Brokoli se izredno hitro segreje. Hitreje, kot ostala zelenjava, pa zato v njem pride do očitnejših kemijskih reakcij. Samo za primer: ko svež brokoli kuhate na pari, se izgubi 11 % antioksidantov, ko ga pogrevate v mikrovalovi pečici pa 97 %. Mikrovalovke iz brokolija dobesedno izsesajo vso vodo, ostane samo oleseneli del.



3. Zmrznjeno sadje
Kar se tiče sadja, zamrznjeno sadje niti ni tako slaba odločitev. Sadje običajno zamrznejo, ko je najbolj zrelo in tudi na oko estetsko, brezhibno. Se pa zaradi delovanja mikro valov sadna sladkorja glukoza in glukozid spremenita v rakotvorne snovi. Ko so to pred četrt stoletja prvi odkrili ruski znanstveniki, so Američani na to reagirali, da gre za antipropagando, ker pri njih ne znajo uporabljati pečic za hitro kuhanje. Ko so pa deset let kasneje tudi ameriški znanstveniki začeli ugotavljati, da hitro pogreto sadje uničuje imunski sistem, se je vsul plaz raziskav o koristnosti mikrovalovnih pečic. do sedaj, razen sprememb sladkorja, še niso dokazali škodljivosti gretja, kar pa ne pomeni, da ne obstaja ...

Zamrznjeno sadje se mora vedno odtajati pri sobni temperaturi.

4. Zamrznjeno meso
Meso je izredno težko odtajati, ker se zunanji deli hitreje odtalijo, med tem ko je notranjost še ledena. V mikrovalovkah, kjer se pladenj za segrevanje ne vrti, mesa sploh ne bi smeli odtajati, ker že pri rotirajočih mikrovalovkah ne pride do enakomernega odmrzovanja.

Japonci so med drugim ugotovili, da 6 minut v mikrovalovki pomeni, da je meso izgubilo vso količino vitamina B12, razvijati pa se začnejo bakterije, ki so lahko celo smrtno nevarne za naš imunski sistem.

Meso je najbolje odtajati tako, da ga čez noč pustite v topli vodi (občasno menjavanje vode je pri tem priporočljivo).

5. Plastične posode, embalaže
Kadar se plastika segreva, nastajajo toksični hlapi, ki dobesedno zastrupljajo hrano. To ne velja samo za plastične posode, pač pa tudi plastično embalažo in plastificirane kozarce, pladnje, tudi papir. Še misliti si ne morete, kje vse se uporablja plastika ...
Erika Volk


Brokoli
Materino mleko
Mikrovalovka
Plastične posode
Zamrznjeno meso






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Kaj jesti za večerjo?
Zdravje, lepota
Kaj jesti za večerjo?
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Zdravje, lepota
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Dobro je vedeti
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Dobro je vedeti
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Dobro je vedeti
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Dobro je vedeti
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Kako po obliki nosu prepoznati človeka?
Zanimivosti
Kako po obliki nosu prepoznati človeka?
Zakaj je kombinacija zelenega čaja in pomaranče tako zdrava?
Dobro je vedeti
Zakaj je kombinacija zelenega čaja in pomaranče tako zdrava?
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Zanimivosti
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Čuvajte svoj želodec
Dobro je vedeti
Čuvajte svoj želodec
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Dobro je vedeti
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravje, lepota
Zimska juha iz korenja in česna




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor