Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdaj je pravi čas za peko sladic?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kdaj je pravi čas za peko sladic?

Na splošno velja, da so vikendi pravi čas za peko sladic. A naj vas to ne zavede. Preberite 5 nasvetov za boljšo peko ...


Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Pečenje sladic je eksperiment, ki zahteva laboratorijsko natančnost, potrpežljivost in predvsem izbrane sestavine. Če se vam na primer zgodi, da namesto pecilnega praška uporabite sodobikarbono, se nikar ne čudite, da bo imelo vaše pecivo kovinski okus. Prav tako je potrebna izjemna natančnost pri doziranju, če ne želite, da bodo vaši piškotki trdi kot kamen. In še bi lahko naštevali. Da pa bo vaše pecivo res popolno, upoštevajte te nasvete.

1. Sestavine vsaj uro pred pripravo vzemite iz hladilnika
Zelo pomembno je, da so vse sestavine segrete na sobno temperaturo. To še posebej velja za maslo in jajca. Prav zaradi tega ne jemljite sestavin iz hladilnika zadnji hip, ker se vam lahko zgodi, da se sestavine ne bodo dobro povezale.



2. Uporabljajte tehtnico
Če je le mogoče in vam recept to dopušča, uporabljajte kuhinjsko tehtnico. Nikar se ne zanašajte na abstraktne količine, kot je noževa konica, ali skodelica, ali žlica ... Saj veste, da si te merske enote pogosto vsak razlaga po svoje. In še nekaj: analogne tehtnice so lahko tudi problematične, ker imajo običajno precej kompliciran števec in je včasih težko razbrati, koliko gramov ste natehtali. Pri sladicah je namreč zelo pomembno, da se natančno držite recepta.

Kdaj je pravi čas za peko sladic?


3. Uporabljajte vanilijev strok
Vanilijev strok je občutno boljša stvar, kot razni ekstrakti, praški in podobno. Pri ekstraktu nikdar ne veste, kako močan okus ima, kako dolgo bo vzdržal, najpomembneje pa je, da ne veste iz česa je v resnici narejen. Prav zato je vanilijev strok z naskokom boljša in bolj varna izbira.

4. Mešajte previdno
Če mešate prehitro, se lahko zgodi, da boste dobili zbito testo. Če mešate na prepihu, se testo ne bo zrahljalo, kot bi se moralo. Tudi če napačno vmešavate in ne uporabite predpisanega vrstnega reda, se vam lahko sladica ponesreči. Zato pa so pri peki peciva zelo pomembne izkušnje.

5. Bodite potrpežljivi
Ne odpirajte pečice, če sladica še ni pečena. Ne spreminjajte temperature samo zato, ker niste prepričani, če se pecivo pravilno peče. Ne pripravljajte prelivov in nadevov prej, kot to od vas zahteva recept. Prav tako potrebujete zvrhano mero potrpežljivosti tudi pri hlajenju. Ne mažite piškotov s prelivi, če še niso povsem ohlajeni ...

Ja, potrpežljivost je božja mast.
vkj
Kdaj je pravi čas za peko sladic?




eksperiment peke
nasveti za peko
natančnost pri peki
peka sladic
popolno pecivo






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Zakaj ste se zredili čez noč?
Dobro je vedeti
Zakaj ste se zredili čez noč?
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Dobro je vedeti
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zdravje, lepota
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Zanimivosti
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Dobro je vedeti
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Dobro je vedeti
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Skriti morilec 21. stoletja
Dobro je vedeti
Skriti morilec 21. stoletja
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Dobro je vedeti
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
Dobro je vedeti
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Dobro je vedeti
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
Dobro je vedeti
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Zdravje, lepota
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
Zdravje, lepota
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Dobro je vedeti
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Dobro je vedeti
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Sokovi za nižanje pritiska
Dobro je vedeti
Sokovi za nižanje pritiska
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko
Dobro je vedeti
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor