Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj moramo jesti več maščob
Rubrika:

Zdravje, lepota

Zakaj moramo jesti več maščob

Maščobam smo se v zadnjih 50 letih po krivici izogibali in se zatekali k ogljikovim hidratom, kar je povzročilo epidemijo debelosti, srčno-žilnih bolezni, raka, okvar možganov ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Naši predniki so jedli zelo malo ogljikovih hidratov, 75 % energije pa so dobili iz maščob. Sodoben človek je to razmerje spremenil in priča smo boleznim, ki jih v zgodovini še ni bilo. Nikakor pa ne v takšnem obsegu. Ker je tudi prehranski industriji jasno, da z ogljikovimi hidrati dolgo ne bo mogla shajati, pa tudi siromašenje izdelkov z odvzemanjem maščob ne bo dolgo več prinašalo dobičke, se nam obeta vrnitev k načinu prehranjevanja, kot so ga imeli naši predniki.

Mnogi opozarjanje, da vrnitev prehranskih navad izpred 100 let, ne bo prineslo pričakovanih učinkov, zato predlagajo vrnitev nekaj tisoč let nazaj, v čas prvih ljudi, v čas paleolitika (od tod tudi ime takšnemu prehranjevanju - paleo dieta). Paleolitik je namreč najstarejše in najdaljše obdobje prazgodovine, ki se je v Evropi začelo pred milijonom let in končalo pred približno 10.000 leti. Za to obdobje je značilna uporaba ognja, nabiranje hrane in lov. To je tudi definiralo način prehranjevanja. V tem času se je človek prilagodil prehrani, kjer večino energije dobi iz maščob.

Sodobnejša različica paleo diete se skriva za kratico LCHF (Low Carbonate, High Fat), ki je veliko bolj stroga glede ogljikovih hidratov. Izhaja iz dejstva, da je ogljikovih hidratov v naravi razmeroma malo in jih zato popolnoma črta iz seznama dovoljenih živil. Z LCHF prehranjevanjem so pred dvema desetletjema začeli v Skandinaviji, v tem času pa se je število nekaterih bolezni (tudi rakastih obolenj) drastično znižalo.

Vendar pa ... Tako kot nam je danes jasno, da obstajajo dobre in slabe maščobe, je tako tudi z ogljikovimi hidrati. Enostavni hidrati, ki jih srečamo v testeninah, kruhu, sladkarijah, hitro preidejo v kri, dajo hitro energijo in prav tako tudi hitro oslabijo. Za njimi ostajajo le viški kilogramov. Kompleksni ogljikovi hidrati (najdemo jih v žitaricah, rižu, krompirju, nekaterih vrstah testenin) so bolj zdravi in jih telo tudi potrebuje (predvsem zaradi potrebe po hitri energiji), pri čemer moramo dodati, da tudi enostavnih ne smemo povsem zanemariti, predvsem tiste ne, ki jih dobimo iz sadja.

Naše telo je zgrajeno dvo-nivojsko. Tako kot imamo kratkoročen in dolgoročen spomin, impulzivno in trajnejšo moč mišic, potrebuje telo prav takšno energijo. Zato popolno črtanje ogljikovih hidratov ni priporočljivo, je pa dobro ostati v razmerju 3 : 1 v prid maščobam.

Kakšne prednosti prinašajo maščobe?

1. Maščobe so gradniki naših možganov

Zakaj moramo jesti več maščob

60 % naših možganov je iz maščob in to ne samo tistih omega-3, ki jih najdemo v lososu, avokadu in oreščkih, pač pa gre za kompleksne tudi živalskih maščob, vitamine A, D, T in K in še kopico drugih snovi. Če primanjkuje samo ena od teh sestavin, se pojavljajo bolezni, kot so Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, depresije in druge nevrološke bolezni. Za kvalitetne miselne procese in dobro voljo pa so najbolj zaslužne omega-3 maščobe.

2. Lažje dihanje

Zakaj moramo jesti več maščob

Površina pljuč je obložena z maščobnimi mešički, ki omogočajo lažje dihanje. Če teh mešičkov ni, ali pa jih je zelo malo, lahko pride do težav pri dihanju in celo do zadušitve. Če se ta okvara pojavi pri dojenčkih ali otrocih, se lahko iz tega razvije astma. Zato je uživanje dovolj maščob v zgodnjem otroštvu izredno pomembno.

3. Imunski sistem

Zakaj moramo jesti več maščob

Maščobe močno vplivajo tudi na naš imunski sistem. Pomanjkanje nasičenih maščobnih kislin v belih krvnih celicah znižuje odpornost telesa proti virusom, bakterijam, glivicam. Če pogosto zbolevate, ali pa vas mučijo glivice, potem morate več jesti oreščke, olivno, repično ali laneno olje (priporočamo eno žličko na tešče), avokado, pa tudi ribe in morske sadeže.

4. Zdrava koža

Zakaj moramo jesti več maščob

Večji del naše kože je sestavljen iz maščob. Če samo dva tedna jeste hrano, ki je siromašna z maščobami, bo vaša koža suha, luskasta, razpokana, to pa odpira vrata različnim virusom, boleznim ...

5. Zdravje srca

Zakaj moramo jesti več maščob

Zaradi stresa, debelosti, pomanjkanja telesne aktivnosti je naše srce bolj obremenjeno. Zato tudi srce potrebuje hrano za svoje delovanje. Seveda jo lahko dobimo iz ogljikovih hidratov, ki dajejo energijo največ pol ure, lahko pa iz maščob, ki počasi izgorevajo in bodo pomagali srcu 4 ure in več. Za srce je zelo priporočljivo kokosovo olje.

Še nekaj: naj vas ne skrbi, da ima gram maščob približno 9 kalorij, gram ogljikovih hidratov pa "samo" 4 kalorije. Če veste, da vam maščobe zagotavljajo 8-krat daljšo sitost, imajo ogljikovi hidrati 4-krat preveč kalorij.
Bis


LCHF
Maščobe
Omega-3 maščobe
Paleo dieta
Zdravje srca












3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravi nadomestki, ki to niso
Dobro je vedeti
Zdravi nadomestki, ki to niso




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor