Interaktivni dodatki:


Datum: 6. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Kako se zgodi, če vsak dan pojeste 6 suhih sliv?

Suhe slive so izjemno zdrave za prebavo in imajo še kup drugih zdravilnih učinkov. Pogosto slive uvrščamo med manjvredno sadje, čeprav to niso.

S samo 6 suhimi slivami na dan lahko dosežemo izjemne učinke. Spremembe, ki jih povzročijo slive v našem organizmu so hitro vidne. Nekateri te spremembe celo primerjajo s čarovniškimi triki, saj so slive polne zdravilnih hranil in veljajo za popolno popoldanski prigrizek.

Če še ne veste, kaj pričakovati od suhih sliv, je tu 8 sprememb, ki vas bodo navdušile.

1. Slive podpirajo številne funkcije v organizmu
100 gramov suhih sliv vsebuje 732 mg kalija. Ta mineral je bistvenega pomena za naše telo, saj pomaga pri pravilnem delovanju imunskega sistema, zmanjšuje tveganje za možgansko kap, ohranja zdrave kosti, po maga pri rasti mišic in spodbuja pravilno delovanje živcev. Sicer je na dan priporočljivo zaužiti 4700 mg kalija, manjkajoči del pa lahko nadomestimo z zeleno zelenjavo, jabolki ali bananami.

2. Dobra kri
Pomanjkanje železa v telesu povzroči anemijo, kar lahko povzroči hude in nepopravljive zaplete, hudo utrujenost, težave s srcem in pljuči. Posušene slive so eden najboljših virov železa.

3. Izboljšujejo prebavo
V slivah je ogromno zdravih vlaknin, ki so ključnega pomena za zdravo prebavo. 6 suhih sliv vsebuje tudi do 12 gramov vlaknin, poleg tega pa najdemo še sorbitol, ki je naravno odvajalo in spodbuja odvajanje blata.

4. Pomagajo proti zaprtju
Zaprtje lahko škoduje vašemu mehurju, saj zaradi pritiska, ki nastane ob tem pogosteje urinirate. Zato so suhe slive bolj priporočljive za popoldanski prigrizek, da lahko organizem čez noč v miru prebavi zaužito hrano.

5. Pomagajo pri hujšanju
Po zaužitih slivah boste dlje časa siti, kar pomaga pri nadzoru apetita in s tem odvečnih kilogramov. To sta potrdili dve skupini debelih žensk, pri čemer je prva skupina vsak dan uživala suhe slive in je v 12 tednih izgubila skoraj 5 kilogramov, druga skupina, ki teh navodil ni dobila, pa se je celo zredila za 3 kilograme.

6. Zdrave in močne kosti
Z leti vsi ljudje izgubljamo mineralno gostoto kosti. Vrsta raziskav je potrdila, da suhe slike preprečujejo tovrstne pojave, ki so še posebej izraziti pri ženskah po menopavzi.

7. Znižujejo visok krvni pritisk
Visok krvni pritisk nima simptomov, zato se ga veliko ljudi niti ne zaveda, čeprav predstavlja veliko tveganje za bolezni srca in ožilja. Visok pritisk vpliva tudi na težave z ledvicami in drugimi notranjimi organi. Kontroliramo ga lahko tudi z drugim suhim sadjem, kot so rozine in datlji, a suhe slive so pri tem najbolj učinkovite.

8. Več vitaminov
Suhe slive pomagajo izboljšati vitaminsko ravnovesje v telesu. So namreč odličen vir vitaminov A, C, K in B6. Vsi ti vitamini so ključnega pomena za zdrav in trden imunski sistem, pomagajo pri boljšem splošnem počutju in so predvsem zagotovilo, da v telo dobite dovolj bakra in mangana. Še to ... Vitamin A v suhih slivah spodbuja zdravo rast celic.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani