Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki je zaradi klimatskih sprememb, kmalu več ne bo
Rubrika: Dobro je vedeti
Hrana, ki je zaradi klimatskih sprememb, kmalu več ne bo
Človeštvo se ne zaveda, kako minljiva so nekatera živila. Zaradi spremenjenih klimatskih razmer nam grozi kar nekaj pomanjkanj.

Klima se spreminja, temperature naraščajo, to pa pomeni, da nekaterih živil v prihodnosti ne bo. Ali pa jih bo bistveno manj. To pa bo seveda vplivalo na naše vsakodnevne prehranske navade. Ali veste, katera živila so to?

1. Čokolada
Kakavovim drevesom sicer toplo vreme ustreza, vendar potrebujejo obilne padavine in vlago. Hitro se lahko zgodi, da bo čokolada postala tako dragocena, da si je navadni smrtniki ne bomo mogli več privoščiti.

2. Čaj
Industrija čaja je precej velika in vsakodnevno prisotna, vendar listi čajevca postajajo že danes prevroči, kar odganja žuželke, ki so ključnega pomena za razmnoževanje. Zato že danes ponekod grmičke čajevca umetno hladijo, v prihodnosti pa bo ta problem še večji. To pomeni, da bomo v prihodnosti zagotovo pili manj čaja.

3. Med
Zaradi višjih temperatur je v atmosferi vedno več CO2, ki pa zmanjšuje beljakovine v cvetnem prahu. In prav beljakovine so glavni vir čebelje prehrane. Izrazitejši bodo toplogredni učinki, manj bo čebel, manj bo tudi kakovostnega medu. že danes se nam dogaja, da je na trgu vedno več umetno pridelanega medu in prišel bo dan, ko bo med dobrina samo za najbogatejše.

4. Riž
Znanstveniki ocenjujejo, da bo proizvodnja riža do leta 2050 padla za 20 do 40 odstotkov. Glede na to, da je to živilo, ki ga ljudje po celem svetu največ zaužijemo, bo to velik problem. Namreč, višja koncentracija ogljikovega dioksida povzroči nižjo hranljivo vrednost riža. Manj bo cinka, železa in predvsem vitaminov skupine B. Osiromašenega riža bo sicer dovolj, vendar ga bomo morali pojesti vedno več, če bomo želeli zadovoljiti potrebam organizma. Osiromašenje riža že danes napoveduje veliko prehransko krizo.

5. Sadovnjaki
Jabolka, češnje, marelice, tudi slive so simbol marsikaterega sadovnjaka, ki pa so zaradi globalnega segrevanja resno ogroženi. Na avstralski univerzi v Melbournu že danes ugotavljajo, da je njihova klima že danes prevroča za pridelavo jabolk. In ne samo to! Kakovostno sadje potrebuje vedno več vode, ki pa je v teh krajih vse bolj dragocena. Ko sadjarji primerjajo stroške pridelave, nekatere vrste sadja niso več rentabilne.

6. Javorjev sirup
Glavna sestavina javorjevega sirupa je drevesni sladkorni sok, ki pa ga je iz dneva v dan opazno manj. V naslednjih 80 letih se bo življenjski prostor javorjev več kot prepolovil. Samo snežna oddaja deluje pomirjujoče na javorjeve korenine. Če tega ni, potem je tudi število poganjkov, ki vsebujejo največ zdravega soka, bistveno manjše. Ta trend se že opazi in postaja že danes velik problem.

7. Kava
Globalno segrevanje bo do leta 2050 za 50 % zmanjšalo velikost plantaž, kjer danes gojijo kavo. Prevelika vročina in pomanjkanje vlage bosta prisilila veliko pridelovalcev, da poiščejo druge alternative, kar bo vplivalo predvsem na okus, aromo in seveda ceno kave.

8. Pšenica
Študija univerze v Kanzasu je pokazala, da se je svetovna proizvodnja pšenica od leta 2000 do 2020 zmanjšala za četrtino, vsaka stopinja več v ozračju pa pomeni približno 6 % manjši donos. Poleg tega postaja pšenica prisotna v vedno več izdelkih, kar samo še draži ceno pšenice, hkrati pa je med nami vedno več bolezni (kot je na primer preobčutljivost na gluten). To spada med neposredne indikatorje, da je z našo klimo nekaj narobe.

9. Pivo
Pivo je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu, a analitiki že danes zaznavajo upad proizvodnje za 3 do 17 odstotkov. Izrazita sušna obdobja močno klestijo pridelke ječmena in hmelja. Samo za primerjavo: na Irskem se je piko v zadnjih letih podražilo na 193 %.
vkj


Globalno segrevanje
Javorjev sirup
Klimatske spremembe
Osiromašenje ria
Pomanjkanje ivil








Buča namesto sladkarij
Zdravje, lepota
Buča namesto sladkarij
Je kivi res močnejši od pomaranče?
Dobro je vedeti
Je kivi res močnejši od pomaranče?
Citrusi, najmočnejši borci proti toksinom
Dobro je vedeti
Citrusi, najmočnejši borci proti toksinom
Bolezni, ki povzročajo zadrževanje vode v telesu?
Dobro je vedeti
Bolezni, ki povzročajo zadrževanje vode v telesu?
Zakaj zaradi umetnih sladil pojemo več?
Dobro je vedeti
Zakaj zaradi umetnih sladil pojemo več?
Visoko beljakovinske diete so nevarne za zdravje
Dobro je vedeti
Visoko beljakovinske diete so nevarne za zdravje
Bogastvo antioksidantov v arašidih
Dobro je vedeti
Bogastvo antioksidantov v arašidih
Kaj je presnovni sindrom?
Dobro je vedeti
Kaj je presnovni sindrom?
Se možgani zaradi pomanjkanja spanja starajo hitreje?
Dobro je vedeti
Se možgani zaradi pomanjkanja spanja starajo hitreje?
Zmerno z oreščki, če ste na dieti
Zdravje, lepota
Zmerno z oreščki, če ste na dieti
Mandlji: naravna zaščita pred žolčnimi kamni
Dobro je vedeti
Mandlji: naravna zaščita pred žolčnimi kamni
Več sadja, manjše tveganje za sladkorno bolezen?
Zdravje, lepota
Več sadja, manjše tveganje za sladkorno bolezen?
Je spanje pomembnejše za vitkost kot prehrana?
Dobro je vedeti
Je spanje pomembnejše za vitkost kot prehrana?
Dodatna ura spanca na račun omega-3
Zdravje, lepota
Dodatna ura spanca na račun omega-3
Prehrana z visoko vsebnostjo maščob in tveganjem za raka
Zdravje, lepota
Prehrana z visoko vsebnostjo maščob in tveganjem za raka
Beta-glukani iz gob krepijo imunski sistem
Dobro je vedeti
Beta-glukani iz gob krepijo imunski sistem
Katere pomembne minerale vsebuje tofu?
Dobro je vedeti
Katere pomembne minerale vsebuje tofu?
Prehranjevalne navade za dobro koncentracijo
Dobro je vedeti
Prehranjevalne navade za dobro koncentracijo
Kateri športi zmanjšajo možnosti za bolečine v hrbtu?
Zdravje, lepota
Kateri športi zmanjšajo možnosti za bolečine v hrbtu?
Koliko kilogramov moramo izgubiti, da to vidimo?
Zdravje, lepota
Koliko kilogramov moramo izgubiti, da to vidimo?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor