Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Vedno je nekdo drug kriv, da smo debeli: nekoč maščobe, danes sladkor
Rubrika:

Dobro je vedeti

Vedno je nekdo drug kriv, da smo debeli: nekoč maščobe, danes sladkor

Vse, kar so nas 30 let učili, ne velja več. Maščobe niso nevarne, nevaren je sladkor. Bo čez 30 let še vedno tako?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Dejstvo je, da pojemo preveč, veliko preveč sladkorja. In dejstvo je, da je današnja hrana, zaradi pehanja za vse večjimi dobički, postala prazna, pusta in celo strupena. Kaj pa mislite, da dobite, ko mleku poberete maščobe? Če verjamete, da so "lahki jogurti" in "lahki namazi" bolj zdravi od polnomastnih, potem verjamete tudi v Božička in Dedka mraza. Lahke izdelke so si proizvajalci izmislili, da lahko iz ene surovine naredijo dva produkta.

Tako, kot se je zgodilo z maščobami, se sedaj dogaja tudi s sladkorjem. Znanstveniki, strokovnjaki in kvazi-poznavalci so si enotni: sladkor povzroča srčno-žilne bolezni, sladkorno, redi ... Ker prehranska industrija ne sedi križem rok, tudi sladkor ni več samo eden, pač pa poznamo že celo vrsto sladkih alternativ.

Alkoholni sladkor
Alkoholni sladkor v resnici ni sladkor in tudi ne alkohol, so le ogljikovi hidrati, ki imajo podobno kemijsko strukturo, kot alkohol. največ tega sladkorja je v sadju, zato takemu sladkorju pravijo tudi zdrav sladkor. Izdelki, ki običajno nosijo oznako, da ne vsebujejo sladkorja, so večinoma sladkani prav z alkoholnim sladkorjem, ki ima celo 50-krat manj kalorij od običajnega sladkorja. Zanimivo je tudi, da tak sladkor ne povzroča kariesa in celo pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi.

Ksilitol - E 967
Alkoholni sladkor v borovnicah, gobah in ovsu se imenuje ksilitol. Pridobivajo ga tudi iz koruznih stebel. Ima 2,4 kalorij na gram, kar je približno pol manj od običajnega sladkorja, glikemični indeks pa je 12 (sladkor ima med 58 in 65). ker ne povzroča kariesa, ga največ uporabljajo pri proizvodnji žvečilnih gumijev, sicer pa zelo dobro absorbira odvečen kalcij in vitamine B.

Meltitol - E 965
Maltitol se pridobiva s hidrogenizacijo maltoze, ki se pridobiva iz škroba. Maltitol ima 75 do 90 % sladkosti običajnega sladkorja, ima 2,1 kalorije na gram, kar je enkrat manj od sladkorja, njegov glikemični indeks pa je 36 (spet pol manj od sladkorja). maltitol se največ uporablja pri čokoladah brez sladkorja, bombonih, keksih in drugem, večinoma dietnem, pecivu.

Sorbitol - E 420
Zaradi izredno nizkega glikemičnega indeksa (okrog 4) se Sorbitol pogosto uporablja v brezalkoholnih gaziranih pijačah in sirupih proti kašlju. Problem sorbitola je, da pri nekaterih povzroča alergijsko reakcijo, driske in notranja vnetja. Do zapletov lahko pride že pri izjemno majhnih količinah.

Eritol - E 968
Njegov glikemični indeks je 1. Ima vsega 0,2 kalorije na gram. Videti je idealno sladilo. In verjetno bi to tudi bil, če ne bi patent za pridelavo imela v rokah Coca-cola. Eritol zelo pogosto mešajo s stevijo (rastlina, ki je do 300-krat slajša od običajnega sladkorja)

.
vkj


Alkoholni sladkor
Ksilitol
Maščobe
Sladila
Sladkor












Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Zdravje, lepota
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Resnica o pšenici in njenem vplivu na vaš pas
Dobro je vedeti
Resnica o pšenici in njenem vplivu na vaš pas
10 živil, ki pomagajo obvladovati apetit in podpirajo hujšanje
Dobro je vedeti
10 živil, ki pomagajo obvladovati apetit in podpirajo hujšanje
8 superživil za dober videz, dobro zdravje in hujšanje
Zdravje, lepota
8 superživil za dober videz, dobro zdravje in hujšanje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor