Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Vedno je nekdo drug kriv, da smo debeli: nekoč maščobe, danes sladkor
Rubrika:

Dobro je vedeti

Vedno je nekdo drug kriv, da smo debeli: nekoč maščobe, danes sladkor

Vse, kar so nas 30 let učili, ne velja več. Maščobe niso nevarne, nevaren je sladkor. Bo čez 30 let še vedno tako?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Dejstvo je, da pojemo preveč, veliko preveč sladkorja. In dejstvo je, da je današnja hrana, zaradi pehanja za vse večjimi dobički, postala prazna, pusta in celo strupena. Kaj pa mislite, da dobite, ko mleku poberete maščobe? Če verjamete, da so "lahki jogurti" in "lahki namazi" bolj zdravi od polnomastnih, potem verjamete tudi v Božička in Dedka mraza. Lahke izdelke so si proizvajalci izmislili, da lahko iz ene surovine naredijo dva produkta.

Tako, kot se je zgodilo z maščobami, se sedaj dogaja tudi s sladkorjem. Znanstveniki, strokovnjaki in kvazi-poznavalci so si enotni: sladkor povzroča srčno-žilne bolezni, sladkorno, redi ... Ker prehranska industrija ne sedi križem rok, tudi sladkor ni več samo eden, pač pa poznamo že celo vrsto sladkih alternativ.



Alkoholni sladkor
Alkoholni sladkor v resnici ni sladkor in tudi ne alkohol, so le ogljikovi hidrati, ki imajo podobno kemijsko strukturo, kot alkohol. največ tega sladkorja je v sadju, zato takemu sladkorju pravijo tudi zdrav sladkor. Izdelki, ki običajno nosijo oznako, da ne vsebujejo sladkorja, so večinoma sladkani prav z alkoholnim sladkorjem, ki ima celo 50-krat manj kalorij od običajnega sladkorja. Zanimivo je tudi, da tak sladkor ne povzroča kariesa in celo pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi.

Ksilitol - E 967
Alkoholni sladkor v borovnicah, gobah in ovsu se imenuje ksilitol. Pridobivajo ga tudi iz koruznih stebel. Ima 2,4 kalorij na gram, kar je približno pol manj od običajnega sladkorja, glikemični indeks pa je 12 (sladkor ima med 58 in 65). ker ne povzroča kariesa, ga največ uporabljajo pri proizvodnji žvečilnih gumijev, sicer pa zelo dobro absorbira odvečen kalcij in vitamine B.

Meltitol - E 965
Maltitol se pridobiva s hidrogenizacijo maltoze, ki se pridobiva iz škroba. Maltitol ima 75 do 90 % sladkosti običajnega sladkorja, ima 2,1 kalorije na gram, kar je enkrat manj od sladkorja, njegov glikemični indeks pa je 36 (spet pol manj od sladkorja). maltitol se največ uporablja pri čokoladah brez sladkorja, bombonih, keksih in drugem, večinoma dietnem, pecivu.

Sorbitol - E 420
Zaradi izredno nizkega glikemičnega indeksa (okrog 4) se Sorbitol pogosto uporablja v brezalkoholnih gaziranih pijačah in sirupih proti kašlju. Problem sorbitola je, da pri nekaterih povzroča alergijsko reakcijo, driske in notranja vnetja. Do zapletov lahko pride že pri izjemno majhnih količinah.

Eritol - E 968
Njegov glikemični indeks je 1. Ima vsega 0,2 kalorije na gram. Videti je idealno sladilo. In verjetno bi to tudi bil, če ne bi patent za pridelavo imela v rokah Coca-cola. Eritol zelo pogosto mešajo s stevijo (rastlina, ki je do 300-krat slajša od običajnega sladkorja)

.
vkj


Alkoholni sladkor
Ksilitol
Maščobe
Sladila
Sladkor






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Očistite črevesje z radikalno metodo
Zdravje, lepota
Očistite črevesje z radikalno metodo
Presenečeni boste, česa ne smete jesti, ko ste lačni, kot volk
Dobro je vedeti
Presenečeni boste, česa ne smete jesti, ko ste lačni, kot volk
Kam izgine maščoba, ki jo izgubimo med hujšanjem?
Dobro je vedeti
Kam izgine maščoba, ki jo izgubimo med hujšanjem?
3 odlični recepti za hujšanje s toplo vodo
Zdravje, lepota
3 odlični recepti za hujšanje s toplo vodo
Zakaj ste se zredili čez noč?
Dobro je vedeti
Zakaj ste se zredili čez noč?
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Dobro je vedeti
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zdravje, lepota
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Zanimivosti
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Dobro je vedeti
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Dobro je vedeti
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Skriti morilec 21. stoletja
Dobro je vedeti
Skriti morilec 21. stoletja
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Dobro je vedeti
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
Dobro je vedeti
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Dobro je vedeti
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
Dobro je vedeti
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Zdravje, lepota
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
Zdravje, lepota
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor