Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
1. Piščanec in grenivkeNedavna japonska študija je dokazala, da citrusi povečujejo absorpcijo koencima Q10 za 50 odstotkov. Grenivko je dobro kombinirati še z ribami in svinjino.
2. Čili in tofuKorejci so z raziskavami potrdili, da kombinacija čilija in tofuja lajša vnetja v telesu, izboljšuje prekrvavitev, vsebuje veliko antioksidantov in izboljša prebavo.
3. Črni poper in kurkumaČrni poper in kurkuma dajeta hrani pikantnost, zdravi pa vnetja, čisti telo in ima antibakterijske lastnosti. Poleg tega ta kombinacija daje telesu energijo in izboljša splošno počutje.
4. Jagode in špinačaČe ste med službo zaspani in utrujeni, potem vam skoraj zagotovo primanjkuje železa. Da bi pozdravili glavobol, dolgotrajno utrujenost in zaspanost, si privoščite špinačo in jagode, ki vsebujeta veliko vitamina C, kar izboljša absorpcijo železa. Celo za 2-krat več, kot če bi jedli špinačo samostojno.
5. Meso na žaru in rožmarinRožmarin ne samo, da izboljša mesu okus, pač pa je tudi močan antioksidant, ki nevtralizira heterociklične amine, ki veljajo za rakotvorne sestavine. Največ jih je v ocvrtem mesu.
6. Olivno olje in paradižnikNajboljša kombinacija sredozemske prehrane je olivno olje s paradižnikom. Likopen v paradižniku namreč ščiti kožo pred staranjem in sončnimi žarki. Kombinacija obeh sestavin aktivira tudi do 5-krat več likopenov, kot če bi sestavine jedli samostojno.
7. Ribe in vinoVečerja s pečeno ribo in kozarec vina za 3-krat poveča absorpcijo omega-3 maščobnih kislin. Poleg tega ribe in vino blagodejno vplivata na srce, popravljata ožilje in krepita imunski sistem. Seveda alkohola ne sme biti preveč.