Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Polento najpogosteje uporabljajo v italijanski kuhinji. Vsebuje veliko beljakovin in vlaknin, najpomembnejši pa so vitamini in minerali. Polenta je zato pogosto na jedilnikih vrhunskih športnikov.
Energija iz karotenoidovVečina energije iz koruze pride iz škroba, ki pa ne zvišuje slabega holesterola v krvi in je zaradi tega koristen za zdravje srca (veliko bolj, kot krompir, riž, ali kruh). Polenta vsebuje veliko karotenoidov, ki koristijo zdravju oči in kože.
VlaknineVlaknine v polenti sodijo med najbolj zdrave rastlinske vlaknine in ugodno vplivajo na zdravje in imunski sistem. Vlaknine pomagajo telesu pri delovanju in čiščenju črevesja, zmanjšujejo tveganja za bolezni, kot so rak debelega črevesja, bolezni srca in druge. Samo, če je vaša prebava urejena, nemoteno deluje tudi vaše srce in prebava.
Polenta je grez glutenaŠtevilni viri rastlinskih vlaknin, kot so pšenica, kuskus in riž vsebujejo gluten. Četudi (še) niste občutljivi na gluten, je vsekakor bolje, da se mu ognete.
Vitamin AČeprav polenta ne izstopa po vitaminih in mineralih, pa ima vseeno dovolj vitamina A, ki je v konkretnem primeru zelo pomemben za delovanje ledvic, pljuč in srca.
Vsebuje esencialne mineralePolenta ima veliko železa, magnezija in cinka, to pa so najpomembnejši esencialni minerali, zato polento štejemo med zdrava živila, ki imajo še nizko vsebnost maščob.
Hitra hranaPolenta je enostavna za pripravo, kar je njena največja vrednota. Zapomnite si, da uporabite koruzni zdrob v kombinaciji z vodo v razmerju 1 : 3. Vaš obrok je pripravljen v dveh minutah.