Sadje pomaga izločati strupe iz telesa. To dejstvo še kako velja za fige, ki povečujejo nastajanje sluzi v telesu, s tem pa se izboljšuje delovanje želodca in črevesja. Ker pa imajo fige še veliko antioksidantov, pomagajo pri preprečevanju raka in cele vrste drugih bolezni.
Tu pa se seznam zdravih sestavin v figah ne konča. Najdemo še izjemno veliko maščobnih kislin omega in omega 6. Veliko je tudi kalcija, ki je bistven za rast in trdnost kosti. Vsebujejo tudi kalij, ki pomaga telesu učinkoviteje uporabiti kalcij. Oba elementa sta ključna tudi pri celjenju ran. Fige so idealne za celjenje poškodb kože, zelo dobro vplivajo tudi na delovanje jeter. Z veliko figami je mogoče jetra ozdraviti praktično vseh bolezni, ker jih fige razbremenjujejo.
Nutricistično velja, da imajo fige 11 vitaminov, 14 pomembnih mineralov in 14 aminokislin, ki so sestavni delci beljakovin. Take količine zdravja le redko najdemo v drugem sadju.
Za konec pa še nasvet. Največ polifenolov, zelo močnih antioksidantov, je v lupini temnomodrih fig. Bolj kot je figa modra, več je antioksidantov in bolj zdravilno moč ima.
In še ... Če jeste suhe slive, ki so prav tako zdrave, si morate vedno umiti zobe. Imajo namreč veliko sladkorja, ki povzroča širjenje kariesa.