Da so zelenjave in sadje zdravi, vemo. Da pa so zdrave tudi marmelade, pa je za mnoge veliko presenečenje. Britanski znanstveniki gredo celo tako daleč, da kar vse vrste marmelad uvrščajo v skupino nutricentov, to je živil, ki so hrana in zdravilo hkrati. Pomembno je le, da gre za vrsto sadja, ki vsebuje naravne želirne snovi.
Res je, da so nekatere marmelade boljše od drugih. Britanci najbolj priporočajo marmelado iz mešanega sadja, predvsem jagodičevja (maline, robide, jagode, borovnice). Taka marmelada ima namreč veliko pektina, ki razstruplja telo in je zelo pomemben pri odstranjevanju težkih kovin iz telesa. Je naravni polisaharid in naravni čistilec toksinov. Sposobnost vezave težkih kovin je bistveno večja, kot denimo pri oglju, ali celulozi, poleg tega pa ima marmelada iz jagodičevja veliko antioksidantov in se izkaže tudi pri boju proti raku. Pravzaprav ima že samo 1 gram marmelade 20-krat več antioksidantov, kot kozarec naravnega soka oranž.
To pa še ni vse!
Marmelada zaradi svoje velike sposobnosti vezave, pomaga iz telesa izločati holesterol, normalizira črevesno mikrofloro, ščiti pred ionizirajočim sevanjem, želatina pa ščiti pred obrabo hrustančnega tkiva.
Marmelada vendar redi?
Da marmelada redi, je samo deloma res. Res je, da ima veliko sladkorja in je zato redilna, po drugi strani pa ima 100 gramov čokolade 2.260 J (540 kalorij), prav toliko marmelade pa "le" 1.214 J (290 kalorij).
Povedano drugače: z marmelado ne boste shujšali, lahko pa si izboljšate zdravje. Slaba vest pa je naslednjič, ko si boste privoščili žlico, ali dve sladke pregrehe, tudi odveč.