Lubenice so, tako kot ostalo sadje, prav tako izpostavljene pesticidom in drugim kemikalijam. Zato bodite pri uživanju lupine izredno previdni.
Raziskave so namreč pokazale, da najbolj hranljiv del lubenice vržemo proč. Na kmetih lupine dajejo prašičem, zanje pa je to izjemna poslastica. Ima nekoliko kiselkast okus, kar je zaradi velikih količin askorbinske kisline oziroma vitamina C. Ima celoten kompleks vitaminov B, ki so zdravi za kožo, lase, nohte ... Vitaminov B je v lupini lubenice celo več, kot v nekaterih prehranskih dodatkih, tudi tabletah. Vsebuje L-citrulin, ki je aminokislina dobra za zaščito pred bolečimi mišicami, ščiti srce in krepi imunski sistem. Poleg citrulina je tu še arginin, oba skupaj pa uravnavata krvni tlak in lažita srčni stres. In, nenazadnje, lubenica ima za 50 odstotkov več likopena, kot paradižnik.
Kako pripraviti napitek iz lupine?
Zaradi pesticidov uporabite samo beli del lupine (polovico tistega, kar običajno zavržemo). Dajte v mešalnik, dodajte sok limone, pomaranče ali grenivke in vse skupaj zmiksajte.
Res je, da boste dobili nekoliko kiselkast sok, vendar pa vas bo okus zagotovo presenetil s svojo svežino in seveda tudi hranljivostjo.
Sok iz lupine lubenic je tudi odličen zaviralec apetita.