Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
IŔči
Domov
živila, ki škodujejo ledvicam
Rubrika:

Dobro je vedeti

živila, ki škodujejo ledvicam

Ledvice opravljajo res težaško delo: filtrirajo svinjarijo, ki jo pojete. Zato pazite, kaj jeste ...


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu Å”e dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejÅ”imi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ledvice filtrirajo in izločajo odpadne snovi, koristne pa dajejo v krvni obtok. Če ne delujejo pravilno, se posledice kažejo povsod. S hrano tako posredno vplivamo na praktično vse procese v našem organizmu, še najmanjša težava pa so ledvični kamni. Te je mogoče odstraniti, poškodb, ki pa nastanejo zaradi pomanjkanja raznih elementov, pa večinoma ni mogoče povrniti.

Ko boste prebrali seznam živil in boste med njimi našli tudi na videz zdrava živila, vam bo jasno, da gre pri ledvicah za zelo kompleksen sistem, ki mu pogosto posvečamo premalo pozornosti.



1. Oreščki
Oreščki so večinoma zelo zdrav in naraven prigrizek, vendar pa vsebujejo kategorijo mineralov imenovano oksalati, ki jih pogosto najdemo v ledvičnih kamnih. Če ste torej nagnjeni k ledvičnim kamnom, se izogibajte oreščkom.

Na žalost veliko oksalatov najdemo tudi v špinači, pesi, krompirju, kosmičih ...

Če vse to jemo v zmernih količinah, se nimamo česa bati.

2. Avokado
Avokado spada med najbolj zdrava živila, vendar ... že res, da avokado vsebuje visoko stopnjo zdravih maščob, ima tudi veliko vitaminov in mineralov, še posebej kalija. Kalija je v avokadu toliko, da je na meji dopustnega, problem pa je, ker kalij v telesu nadzoruje tekočine, ravnovesje elektrolitov in stopnjo pH. Ledvice svoje delovanje prilagajajo stanju kalija in natrija v organizmu. Če ta dva elementa nista v ravnovesju, pride do pospešitve ali upočasnitve delovanja ledvic. To pa je lahko celo zelo nevarno!

Preveč kalija v krvi se imenuje hiperkalemija in povzroča slabost, šibkost, otrplost in upočasnjen srčni utrip. Sreča v nesreči je, da večina ljudi čez dan tako in tako ne dobi zadostne količine kalija, pa se zato avokada ni treba bati. Le pretiravati ni dobro.

3. Kava
Radno uživanje kave ali čajev močno poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Kofein je namreč blag diuretik in zato preprečuje ledvicam, da absorbirajo dovolj vode. Če pijete kavo v razumnih mejah, potem ni nevarnosti, kadar pa pretiravate, da se zgodi podobno, kot če avtomobilskemu motorju zmanjka olja. Posledice pretiravanja so pogosto nepopravljive.

Pa da ne boste mislili, da je ta problem kar tako. Na skodelico kave bi morali popiti 5 dcl vode, da normalizirate stanje. Spomnite se tega naslednjič, ko boste zjutraj pili kavo.

4. Mlečni izdelki
Mlečni izdelki, vključno z mlekom, siri in jogurti, močno povečajo stopnjo kalcija v urinu. S tem se močno poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, problematični so tudi drobni kalcijevi kristalčki v krvi, ki jih organizem pogosto odlaga na kosti, kar z leti privede, do izrednih bolečin v sklepih, kalcij pa na splošno upočasnjuje delovanje ledvic.

5. Sol
Ljudje pojemo nenormalne količine soli, kar povzroča zastajanje tekočine v telesu. Še posebej problematične je skrita sol v procesirani hrani in pijači, ki se je sploh ne zavedamo. Preveč natrija v telesi zadržuje vod, kar povišuje pritisk, obremenjuje ožilje, da težav s sklepi sploh ne omenjamo.

Danes velja, če je le mogoče, jejte neslano hrano.

6. Umetna sladila
Ko boste naslednjič videli, kak izdelek brez sladkorja, vedite, da je namesto tega dodana kakšna kemična snov, ki ima zlasti na ledvice katastrofalen učinek. Edini naravni in zdrav nadomestek za sladkor je stevia, pa še to, če gre za naravno in organsko sladila. Vsega drugega se pazite, ker analize kažejo, da je naravni sladkor, kljub nevarnostim, ki jih prinaša, še vedno bolj zdrav od kemičnih nadomestkov.

Seveda pa tudi tu velja, da pretiravanje nikdar ni dobro.

7. Meso
Prekajeno meso, mesni izdelki, najrazličnejši namazi ... Zaradi dodatkov in postopkov pridelave se v takšnih proizvodih pogosto pojavljajo snovi, ki povzročajo ledvične krče. Dobesedno paralizirajo mišice in motijo presnovne procese. Rezultat tega so purini, ki se zadržujejo predvsem v sklepih, kar povzroča nastanek ene najbolj bolečih oblik artritisa.

Če smo pri vseh nasvetih zapisali, da je zmernost najboljše zdravilo, pa pri mesnih izdelkih to ne velja, ker so lahko že majhne količine izredno problematične.
vkj


Kalij
Kava in ledvični kamni
Ledvični kamni
Mlečni izdelki in ledvični kamni
Sol in ledvice






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljŔi kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo poŔiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Napitek, ki je obnorel svet
Zdravje, lepota
Napitek, ki je obnorel svet
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Dobro je vedeti
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Dobro je vedeti
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Zdravje, lepota
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Dobro je vedeti
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Zdravje, lepota
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Dobro je vedeti
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puŔčica gor