Interaktivni dodatki:






Datum: 18. JUN 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se skriva za blagim okusom malin?

Če bi vam kdo naročil, da morate vsak dan pojesti skodelico malin, bi jih. Maline so prijetna poletna osvežitev, zato ni treba nikogar siliti, da jih je. Se pa v njih skriva mnogo več ...

Kako zdravilne so maline, odkrivamo šele v zadnjem času. Maline smo vedno uvrščali med robidovje, za katero smo vedeli, da ne povzroča nobenih težav, to pa je bilo tudi vse. O malinah se je tako najpogosteje govorilo skupaj z borovnicami, gozdnimi jagodami, robidami, zaslužijo pa si, da neka vrstic namenimo samo njim.

Zdravilni učinki malin

Maline krepijo imunski sistem, zlasti pa so dobre pri preprečevanju vseh vrst vnetij. Maline so dobre tudi pri spopadu s kožnimi bolezni in pri premagovanju diabetesa tipa II. V zadnjem času je vse več raziskav, ki dokazujejo, da so maline dobre tudi pri zdravljenju raka. Sprva so mislili, da so za to odgovorni antioksidanti, ki jih je v malinah ogromno, vse več dejstev pa kaže, da imajo ti drobni rdeči sadeži še nekaj sestavin, ki vidno pomagajo pri rakih dojk in debelega črevesa. Fitohranila v malinah preprečujejo, da bi zdrave celice postale rakaste, rakastim celicam pa pošljejo signal za samouničenje. Kako in zakaj, še ne vemo. Poleg tega pa ta ista fitohranila podobno učinkujejo na možganske celice, zato so po malinah tudi pametnejši.


Največ hranljivih snovi imajo maline sorte rubus rosifolius, ki rastejo predvsem v Ameriki, Avstraliji in v nekaterih predelih vzhodne Azije. Raziskava objavljena v Journal of Food Composition and Analysis dokazuje, da ta vrsta malin za 54 % zmanjša možnost nastanka raka na pljučih, za 50 % raka na črevesju in za 37 % na želodcu.

Na žalost je sorta malin, ki raste pri nas pol manj učinkovita.


Previdno z malinskimi dietami

Ker svet na novo odkriva maline, je jasno, da se pojavlja kup izdelkov, ki izkoriščajo začetno navdušenje. Prva stvar, ki so jo trgovci prepoznali za perspektivno, so ketoni v malinah, ki pomagajo pri hujšanju. Še več! Ketoni vam pomagajo ohranjati težo, zato so priporočljivi, da jih uživate po končani dieti, ko ste dosegli želeno težo. Seveda se na izdatno dozo ketona obsojeni za celo življenje, kar je za mnoge zelo dober posel.

Da bi ohranili svojo težo, morate dnevno pojesti vsaj 100 miligramov ketonov, za to pa bi morali pojesti 40 kilogramov malin. Ker noben proizvajalec nima toliko malin, si pomagajo z raznimi industrijskimi kemijskimi postopki, kar pa seveda nima takšnih učinkov, kot naravno sadje.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
maline
 
sladkorna
 
rak
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani