Interaktivni dodatki:






Datum: 26. AVG 22 - ZDRAVJE, LEPOTA

Bananin čaj in razlika med navadnimi in bio bananami

Opogumite se in si danes zvečer pripravite bananin čaj - učinek bo enak, kot če bi pojedli goro pomirjeval in tablet za boljši spanec

Najprej recept ... Banano dobro operite in ji odrežite konce. Na eno banano pride približno pol litra vode. Banano kar takšno, kot je (neolupljeno), dajte v vodo in jo kuhajte 10 minut. Potem posodo odstavite, odstranite banano in počakajte, da se čaj ohladi po naravni poti. Kuhano banano lahko med tem brez skrbi pojeste.

Kot vidite, ni pri tem receptu nič nenavadnega, gotovo pa se sprašujete, zakaj bi to počeli?

Banane imajo veliko kalija in magnezija, kar sprošča mišice, umirja telo in zagotavlja miren spanec. Banane imajo veliko naravnega škroba, so torej nasitne in lahko nadomestijo večerjo. Upoštevajte, da vsebuje nezrela banana tudi neprebavljiv škrob, ki ga tanko črevo ne more predelati, v debelem pa se fermentira in povzroča vetrove.

Bananin čaj je dober po fizično napornem dnevu, je dober za športnike in tudi za ljudi pod stresom.

Ob tem je potrebno vedeti še nekaj o bananah.

Plodove potrgajo še zelene. Če bi dozoreli na rastlini, bi postali mokasti in neokusni. Prav takšni postanejo tudi, če so predolgo v hladilniku.

Pri temperaturi 13 stopinj Celzija, se zorenje ustavi in banana vstopi v proces hibernacije, ko se z njo nič ne dogaja. Če je temperatura samo malenkost nižja, ali višja, se pojavijo rjave pikice, banana porjavi. Ko tovor prispe na cilj, jih morajo še 5 dni pustiti zoreti v posebnih skladiščih, kjer je temperatura 16 stopinj in šele potem lahko gredo v trgovine.

Kaj pa pesticidi in, ali so bio banane res bio?

Banane potujejo v Slovenijo 20 do 30 dni. Ker so obrane še zelene, pesticidi niso potrebni, je pa res, da bananam s plantaž že takoj povoskajo lupino, da se ohrani svežina in, da odženejo zajedavce. Poleg tega vosek ščiti banano pred fizičnimi poškodbami.

Poleg tega banane v hladilnicah zorijo ob pomoči propilena in etilena.

Kakšna pa je razlika med navadnimi in bio / eko bananami?

Pravzaprav je ni. Je le birokratska floskula. Pri bio bananah obstaja deklaracija, katera gnojila in škropiva so uporabljali na plantaži, kar zagotavlja skladnost z evropskimi predpisi. Kaj pomeni, če plantaža teh dokumentov nima, pa si lahko razlagate sami.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
banane
 
čaj
 
pomirjevalo
 
magnezij
 
kalij
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani