Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati
Rubrika:

Dobro je vedeti

5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati

Če želite svoje zdravje dvigniti na višjo raven, potem je dobro vedeti, katera hrana je bolj zdrava surova in katera ne.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ni res, da je surova hrana vedno najboljša izbira (toplo vam priporočamo, da si preberite prispevek Ali veste, katero zelenjavo je bolje jesti kuhano, kot surovo), je pa res, da so nekatera živila, ki smo jih vajeni jesti kuhana, boljša surova. Pomembno je, da ta živila ne segrevamo na več kot 36 stopinj Celzija, kajti le tako boste v njih ohranili vse hranljive snovi. Še pomembneje pa je, da v surovi hrani ostanejo minerali in vitamini v obliki, ki so najprimernejši za človeško telo. Znano je namreč, da veliko mineralov s segrevanjem spremeni obliko in ni nujno, da jih bo telo absorbiralo, poleg tega pa se zlasti med cvrtjem oziroma vsakim segrevanjem nad 120 stopinj Celzija začno tvoriti strupene in rakotvorne snovi (najbolj znan je primer akrilamida - več preberite v prispevku Jedo ga tudi dojenčki, čeprav povzroča raka).

1. Rdeča pesa



5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati

Rdeča pesa ima veliko vlaknin, vitamina C in B, kalija, mangana, folne kisline ... Vse to so zelo koristne snovi, ki spodbujajo imunski sistem, preprečujejo vnetja, znižujejo krni tlak in preprečujejo raka. ko rdečo peso kuhate, večina zgoraj naštetih snovi skoraj dobesedno splahni, ali pa delež pade na zanemarljivo raven. Zato se poskusite navaditi na surov okus pese. Zelo okusna je, če naredite solato iz korenja, jabolka in ingverja.

2. Brokoli

5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati

Brokoli bi moral biti na seznamu obveznih živil, ki ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu. Ima izjemen vpliv na zdravje, saj vsebuje veliko vitamina C, kalcija, kalija in beljakovin, vsebuje pa izredno pomemben sulforafan. Sulforafan je namreč izredno močna protitumorna in protimikrobna učinkovina, ki jo najdemo v zdravilih proti raku, za nižji pritisk, za boljše zdravje srca. Ker pa ima brokoli veliko tudi drugih antioksidantov, upočasnjuje procese staranja in krepi imunski sistem. Ljudje, ki jedo veliko surovega brokolija, skoraj v 50 % manj zbolevajo za rakavimi obolenji.

3. Česen in čebula

5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati

Statistika potrjuje, da ljudje največ česna in čebule pojemo termično obdelane, v tem primeru pa obe živili izgubita najpomembnejšo snov zaradi katere sta visoko cenjeni. Gre za encim alicin, ki je sicer odgovoren za aromo, a ima izredno močne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in antiprotozojske lastnosti. Vrsta raziskav narejenih med leti 1995 in 2005 potrjuje, da alicin normalizira krvni tlak, povečuje oksidativni učinek v črevesju pri čemer veže nase snovi, ki so lahko škodljive za črevesje. Z rednim uživanjem česna in čebule (3-krat na teden po 50 gramov) lahko bistveno zmanjša tveganje za nastanek raka na pljučih, črevesju, dojkah, prostati ... Seveda pa lahko česen in čebulo še naprej dodajate pečenim in kuhanim jedem.

4. Rdeča paprika

5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati

Rdeča paprika bi morala vsaj po količini vitamina C spadati med citruse. Ima namreč toliko tega vitamina, kot pomaranče, limone in limete skupaj. Veliko je nutricistov, ki so prepričani, da bi morali vsak dan pojesti eno rdečo papriko, ker vsebuje izredno močne antioksidante, ima veliko vitaminov C, B6 in E, veliko magnezija. Pri papriki si velja zapomniti dvoje. Če jo segrevate nad 190 stopinj, potem izgubi vse svoje pozitivne lastnosti. In še: rdeča paprika je z naskokom bolj zdrava od rumene in zelene.

5. Oreščki

5 presenetljivih živil, ki jih nikdar ne bi smeli kuhati

Kdaj ste nazadnje jedli surove oreščke? Statistika namreč razkriva, da 95 % oreščkov pojemo termično obdelanih: v poticah, čokoladah, sladicah, celo v kruhu. Oreščke mnogi kuhajo, da postanejo mehkejši, ali pa pečejo, ker se potem lažje lupijo. Vse to močno oslabi prehransko sliko. In ne samo to! Nekateri oreščki lahko postanejo celo škodljivi. Oreščki so namreč glavni vir zdravih maščob, znižujejo slab holesterol, zmanjšujejo tveganja za nastanek krvnih strdkov in spodbujajo dobro zdravje arterij. Surovi oreščki imajo višji delež železa, magnezija, ne vsebujejo gensko spremenjenih olj ... Če želite dobro za svoje zdravje, nikar ne jejte praženih oreščkov in tistih z dodano soljo. S tem boste organizmu močno škodovali namesto, da bi naredili nekaj dobrega.
vkj


Antioksidanti
Surova hrana
Surovi oreščki
Vitamini in minerali
Zdrava prehrana












Ali lahko jemljete omega-3 maščobne kisline, če imate protin?
Zdravje, lepota
Ali lahko jemljete omega-3 maščobne kisline, če imate protin?
Hitri triki pa boljše zdravje in popolnejšo postavo
Dobro je vedeti
Hitri triki pa boljše zdravje in popolnejšo postavo
S pijačo nad neprijetne telesne vonjave
Dobro je vedeti
S pijačo nad neprijetne telesne vonjave
Ali naj se izognemo vlakninam, če nas muči vnetje črevesja?
Zdravje, lepota
Ali naj se izognemo vlakninam, če nas muči vnetje črevesja?
5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan
Dobro je vedeti
5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan
Imate pigmentne pike, vi pa vseeno rinete na sonce?!
Dobro je vedeti
Imate pigmentne pike, vi pa vseeno rinete na sonce?!
Ali se lahko postimo, preden preverimo raven holesterola?
Dobro je vedeti
Ali se lahko postimo, preden preverimo raven holesterola?
Hrana, ki ščiti pred nevarnimi UV žarki
Dobro je vedeti
Hrana, ki ščiti pred nevarnimi UV žarki
Ste že poskusili limonado z žara?
Zdravje, lepota
Ste že poskusili limonado z žara?
Kakav in jagodičevje lahko izboljša zdravje srca
Dobro je vedeti
Kakav in jagodičevje lahko izboljša zdravje srca
Kako veste, da ste dehidrirani, čeprav niste žejni
Dobro je vedeti
Kako veste, da ste dehidrirani, čeprav niste žejni
Preprost trik za znižanje pritiska
Dobro je vedeti
Preprost trik za znižanje pritiska
Ali so Oreo piškoti res učinkoviti pri zniževanju holesterola?
Zanimivosti
Ali so Oreo piškoti res učinkoviti pri zniževanju holesterola?
Preprost recept, kako odstraniti starostne pege
Zdravje, lepota
Preprost recept, kako odstraniti starostne pege
8 razlogov, zakaj je ananas dobro namakati v vodi
Dobro je vedeti
8 razlogov, zakaj je ananas dobro namakati v vodi
Prevretek, ki odplakne celulit in maščobe
Dobro je vedeti
Prevretek, ki odplakne celulit in maščobe
Dieta za lene: kako hujšati brez truda
Dobro je vedeti
Dieta za lene: kako hujšati brez truda
So rastlinske alternative boljše za zdravje srca kot meso?
Dobro je vedeti
So rastlinske alternative boljše za zdravje srca kot meso?
Kaj veste o naravnem inzulinu?
Dobro je vedeti
Kaj veste o naravnem inzulinu?
Lahko pomarančni sok izboljša presnovno zdravje?
Zdravje, lepota
Lahko pomarančni sok izboljša presnovno zdravje?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor