Interaktivni dodatki:






Datum: 22. MAJ 22 - ZDRAVJE, LEPOTA

Grško seno je rastlina, ki vam lahko spremeni življenje

Še niste slišali za grško seno? Nič hudega. 90 odstotkov ljudi ga ne pozna, še manj pa, kakšne dramatične spremembe prinaša

Grško seno je enoletnica s svetlo zelenimi listi in majhnimi belimi cvetovi. Semena imajo nekoliko grenak okus. Po kuhanju se okus spremeni v veliko bolj prijetnega.

Posebnost grškega sena je, da ima ogromno železa (v žlici sena je 3,7 miligramov železa, kar predstavlja 20 % priporočene dnevne vrednosti). Vsebuje tudi veliko magnezija, bakra, mangana, vitamina B6 ...

Več raziskav pa je potrdilo zdravilne lastnosti grškega sena. Ne samo, da lajša mnoge težava, pač pa jih tudi ozdravi.

1. Izboljša prebavo in uravnava holesterol
Grško seno pomaga pomiriti razdražen želodec, pomaga pri zaprtju in celi vrsti notranjih vnetij. Ker uravnava prebavo, bi morali vsak dan pojesti vsaj žličko sena. Nedavna študija, ki je prišla iz Indije, je potrdila, da lahko sladkorni bolniki s samo tremi žličkami teh semen na dan (2,5 grama na žlico) močno znižate holesterol in trigliceride. Bili so tudi primeri, ko so se bolniki po 40 dneh rednega uživanja celo pozdravili sladkorno. Dr. Richard Palmquist iz bolnišnice Cintinela v Kaliforniji je namreč ugotovil, da grško seno upočasnjuje absorpcijo sladkorja v želodcu, poleg tega pa spodbuja nastajanje inzulina.

2. Blaži vnetja
Grško seno blaži notranja vnetja, kot so razjede v ustih, zdravi bronhitis, tuberkulozo, kronični kašelj, težave z ledvicami, celo kožnega raka lahko pozdravite in druge podkožne okužbe. Sodobna medicina namreč te stvari na novo odkriva, čeprav obstajajo zapisi, da so ajurvedski zdravniki grško seno uporabljali za zdravljenje več bolezni že pred tisoč leti. Raziskave, ki so jih naredili v International Immunopharmacology institute v ZDA, so pokazale, da je mogoče s temi semeni pozdraviti celo najtežje oblike artritisa. Testi na podganah so pokazali neverjetne rezultate, kot še nobeno drugo zdravilo doslej.

3. Poveča libido, zmanjša plešavost
Pozabite na viagro in podobne pripomočke, ko pa so naravne sestavine okusnejše, boljša in hkrati še pomagajo pri premagovanju plešavosti. Ključno pri tem je, da grško seno pomaga v telesu vzdrževati nivo testosterona.

4. Spodbuja tvorjenje mleka pri nosečnicah
Doječe matere imajo ob rednem uživanju grškega sena tudi za 30 in več odstotkov mleka. Grško seno stimulira in čisti mlečne kanale, kar ima tudi pozitivne preventivne učinke. Pri mamicah, ki so na dan pojedle samo eno žličko grškega sena, je za 50 odstotkov manj raka na dojkah.

5. Znižuje vnetja zunaj telesa
poleg premagovanja notranjih vnetij, je grško seno dobro tudi za zunanje poškodbe. Z njim lahko zdravimo bolečine in otekline v mišicah in bezgavkah. Zdravi protin, najrazličnejše rane, razjede na nogah, celo išias, ekcem in prhljaj ... Uporaba sena je preprosta: semena zavijemo v tkanino in jo rahlo segrejemo, nato pa pritisnemo neposredno na kožo. To je priporočljivo narediti vsak večer.

6. Izjemen okus
Grško seno se pogosto uporablja tudi pri kuhi. Je pogosto pomembna sestavina pri pripravi mešanice začimb (nekateri temu pravijo tudi indijska Vegeta). Prav tako se uporablja tudi kot aromatična snov pri imitaciji javorjevega sirupa, pogosto pa se uporablja tudi kot imitacija javorjevega sirupa, tobačnih izdelkov ...

7. pomaga pri motnjah hranjenja
Z rednim jemanjem lahko premagamo anoreksijo. Res je tudi, da lahko z grškim senom tudi hujšamo. Ključno pri tem je, da telo bolje vsrka hranljive snovi, kar pomeni, da pojemo manj, izkoristek pa je večji.

Uporaba

Gotovo se sprašujete, kako zaužiti grško seno ...

Dve žlički semen lahko daste v 2 dcl tople vode. kuhajte 20 minut, precedite in pijte počasi, po požirkih.

In še zanimivost: v stari Grčiji je bilo grško seme tako cenjeno, da je bila njegova cena enaka ceni zlata.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani