Interaktivni dodatki:






Datum: 21. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Pravijo mu tudi: darilo od boga

Ali veste, kateri čaj zdravi alergije, revmo, sladkorno, pa tudi raka na prostati? Najboljši je tisti, ki ga sami naberete po obronkih gozdov ...

Že v starih časih so čaj iz kopriv zelo cenili. Zato so mu pravili, da je to "zdravilo od boga". Danes vemo, da z rednim pitjem lahko veliko bolezni pozdravimo, ali pa vsaj omilimo simptome.

Koprive priporočajo tudi zdravniki za zdravljenje alergij, anemije, bolezni dihal, pri različnih notranjih okužbah in vnetjih (velja tudi za vnetja v ustni votlini, pri aftah), pomaga premagovati utrujenost in nerazpoloženje, preprečuje izpadanje las, pospešuje njihovo rast in preprečuje nastanek prhljaja, proti hemeroidom, priporočajo ga tudi bolnikom s sladkorno, v zadnjem času pa vse več raziskav potrjuje pozitiven vpliv kopriv na zdravljenje raka. Že stari ljudje so vedeli, da koprive čistijo sečne poti, pomagajo pri težavah s sklepi, revmatizmu ...

Če sami nabirate, so najboljše tiste koprive, ki rastejo po obronkih gozda, ali ob rekah. Mlade in svetle rastlinice so prav tako "močnejše" od temnejših in starejših. Najbolje jih je nabirati po dežju.

Kako pripraviti čaj iz kopriv?

Vodo zavrite, nato pa šopek posušenih ali svežih kopriv prelijte z njo. Pustite stati 10 minut, precedite in popijte.

Popiti je potrebno skodelico ali dve na dan. Pijte seveda nesladkan čaj, lahko tudi ohlajenega, vendar ne več kot 1 dan starega.

Koprive pa niso zdravilne samo v čaju, lahko jih uporabimo v solati, kot dodatek k smutijem, posebej zanimive pa so koprive kot dodatek k jajčnim omletam.

Še to: koprive vsebujejo več vitamina C in beta karotena kot večina druge gojene zelenjave. Če je uživamo preveč, deluje odvajalno, povzroča zgago in presežek toplote v telesu (poleti to ni najbolj prijetno). Zato čajev in jedo iz kopriv jejte po malem in sploh ne vsak dan.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
koprive
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani