Interaktivni dodatki:


Tržnica sadja in zelenjave v italijanski Padovi.
Tržnica sadja in zelenjave v italijanski Padovi.



Datum: 23. FEB 20 - DOBRO JE VEDETI

Koronavirus - kako ga zdraviti

Virus, ki trenutno ustvarja več psihoze, čeprav je manj nevaren od gripe. Pa vendar ...

Koronavirus (uradno poimenovan COVID-19) ni nov virus, je pa letošnja epidemija posebna predvsem po hitrosti širjenja okužb.

Koronavirusi so skupina virusov, ki povzročajo bolezni pri ljudeh in živalih. Prvič so te viruse odkrili že v 60-tih letih prejšnjega stoletja, temu pa so sledile večje okužbe že v letih 2003, 2004, 2005 in 2012. Simptomi so podobni gripi, virusi pa povzročajo predvsem hude okužbe dihal.

Osnovna preventiva je čistoča (roke si perimo vsakih 20 minut), ne dotikajmo se ust, nosa in oči. ker se prenaša kapljično, je priporočljivo izogibanje obolelim vsaj na meter in pol razdalje.

Okužba z virusom se pri tretjini kaže kot običajen prehlad, pri tretjini ni zaznati vidnih znakov, pri tretjini pa večinoma temperatura naraste čez 37 stopinj Celzija. Ti bolniki obvezno potrebujejo zdravniško oskrbo.

Trenutno je malo znanih nasvetov, kako z domačimi zdravili premagati virus. Nekaj nasvetov pa smo kljub vsemu uspeli zbrati.

1. Pijte vročo vodo
Najpreprostejši je recept z vročo vodo, saj virus pri visoki temperaturi močno oslabi. Zato nekateri priporočajo pitje vroče vode (ne čaja!), kot tudi inhaliranje.

2. Kolagen
kolagen je snov, ki med drugim blaži bolečine v sklepih, hkrati pa so to gradniki, ki telesu pomagajo okrepiti imunski sistem. Večinoma poznamo živalski kolagen (veliko ga je v piščančjih in govejih juhah), podobno učinkovit pa je rastlinski nadomestek agar agar.

3. Jajčni beljak
Čeprav jajca ne vsebujejo vezivnih tkiv, pa so jajčne beljakovine zelo dobrodošle predvsem zato, ker vsebujejo veliko prolina, ki je ena od aminokislin, ki v telesu spodbudi proizvodnjo kolagena in pozitivno vpliva na krepitev imunskega sistema.

4. Citrusi
Citrusi so dobrodošli pri vseh zimskih boleznih in tudi pri koronavirusu. Vsebujejo veliko vitamina C, ki je v primeru okužbe ključnega pomena, a zapomnite si, da vitamin C popolnoma izgubi svojo moč pri 36 stopinjah Celzija. Če torej pijete vroč čaj z limono, od tega ne boste imeli veliko koristi. Nutricisti predlagajo, da v solate poskusite dodati grenivke in pomaranče (mimogrede: mandarine imajo zaradi visoke vsebnosti sladkorja negativen učinek).

5. Jagodičevje
Nekatero jagodičevje (tudi tisto zamrznjeno) ima celo več vitamina C, kot citrusi, a največja moč jagodičevja se skriva v antioksidantih, ki krepijo imunski sistem in varujejo kožo pred poškodbami (poškodovana koža predstavlja enega od najpogostejših virov okužb).

6. Ne nasedajte!
Po internetu se pojavlja veliko nasvetov o čudežnih napitkih. Nekateri nasveti so lahko zelo nevarni. Tako naj bi čistilno sredstvo Colorox učinkovito uničilo seve kronavirusa. To morda drži, vendar pa povzroča nevarne zastrupitve in celo trajne poškodbe na grlu in požiralniku. Nikar tega ne preizkušajte!

Za konec pa še retoritčno vprašanje: se lahko okužimo s hrano iz Kitajske? Se lahko okužimo s hrano iz Italije?

Zaenkrat o tem ni poročil.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani