Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Resnica o navadnem in polnozrnatem kruhu
Rubrika:

Dobro je vedeti

Resnica o navadnem in polnozrnatem kruhu

Ali res poznate vse sestavine, ki so v kruhu, ki ga imate najraje? Presenečeni bi bili s čim vse si industrijske pekarne pomagajo pri peki ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ponujamo vam 5 razlogov, zakaj je domači kruh boljši od kupljenega.

1. L-cistein naredi kruh mehkejši, z daljšim rokom obstojnosti in pospeši peko peciva. Pridobivajo ga iz kravjih rogov, človeških las ali kokošjih peres, ki jih potopijo v kislino ...

2. Kalijev bromat naredi prožnejše testo in skrajša čas potreben za peko testa. V Južni Koreji, na Kitajskem, v Braziliji, Peruju in EU je kalijev bromat prepovedan, ker povzroča raka na ledvicah in ščitnici. Kalijev bromat najdemo tudi pod oznako E924, še nedavno pa so ga huporabljali hrvaški peki.

3. Azodikrabonamid daje kruhu mehkobo in bolj penasto strukturo, žal pa dokazano vpliva na zdravje dihal. Povzroča napade astme in alergijske reakcije.

4. Visoko fruktozni koruzni sirup daje kruhu barvo, povzroča pa hipertenzijo (povišan pritisk), povečuje maščobne bolezni jeter, metabolični sindrom in epidemijo debelosti.

5. Rafinirana zrna so osiromašena za vse, kar je dobrega v semenih. Gre za približno 30 hranil vključno z vlakninami, esencialnimi maščobami, vitamini in minerali. Najhuje pri tem je, da peki določenim vrstam kruhov te snovi naknadno dodajo in prodajajo kot obogaten kruh. A umetni vitamini, železo, niacin, tiamin, riboflavin in folna kislina niso niti približno tako učinkoviti in zdravi, kot naravni minerali. Umetni vitamini so mrtvi vitamini, ki so v določenih primerih lahko celo škodljivi.
Erika Volk


azodikrabonamid
domači kruh
kalijev bromat
L-cistein
visoko fruktozni koruzni sirup












Ali nas sadje zakisa?
Zdravje, lepota
Ali nas sadje zakisa?
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Zdravje, lepota
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Zdravje, lepota
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Je beli riž zdrav ali ne?
Zdravje, lepota
Je beli riž zdrav ali ne?
3 napake pri uživanju beljakovin
Zdravje, lepota
3 napake pri uživanju beljakovin
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
Zdravje, lepota
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
3 jutranje pijače za dolgoživost
Dobro je vedeti
3 jutranje pijače za dolgoživost
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Zdravje, lepota
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
Zdravje, lepota
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Zdravje, lepota
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor