Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Rubrika:

Dobro je vedeti

Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila

Riž je sicer zdravo živilo, a ima visok glikemični indeks, ko pa enkrat spoznate alternativo, pa vas bo pri rižu motilo še marsikaj drugega.


Če želite jesti zdravo, ni dovolj, da krompir zamenjate z rižem. Bodite še bolj smeli! Riž zamenjajte z bolj zdravo alternativo - ječmenom.

Človek je začel gojiti riž pred 5000 leti, v naše kraje pa ga je prinesel Aleksander Veliki v 8. stoletju, ko se je vračal iz svojih osvajalskih pohodov po Siriji in severni Afriki. Riž je za pšenico druga najbolj razširjena žitarica na svetu in predstavlja osnovo vsakodnevne prehrane več kot polovici človeštva. 100 gramov vsebuje 360 kalorij, ima 6,7 gramov beljakovin, 12,6 gramov vode in kar 79,5 gramov ogljikovih hidratov. Od vitaminov velja omeniti pantotensko kislino, tiamin, niacin, vitamin B6, riboflavin, mangan, selen, fosfor, cink, magnezij in železo. Dodati je še potrebno, da ima neoluščen riž v primerjavi z belim rižem 3,5-krat več magnezija, 4-krat več vitamina B1 in vlaknin ter 5.krat več nikotinske kisline. V riževih lupinah je veliko vitamina E in celoten kompleks vitamina B. A kljub vsemu riž ne vsebuje vseh telesu potrebnih aminokislin, zato ga je potrebno kombinirati še z drugimi živili.



Kaj pa ječmen?

Ječmen je k nam prav tako prišel iz Azije vendar že pred 10.000 leti. To je ena redkih stvari, ki so jih španski pomorščaki v 16. stoletju prinesli v Severno in Južno Ameriko. 100 gramov ječmena vsebuje približno enkrat več beljakovin, kot riž. Glikemični indeks ječmena je 40, riža pa 90. Po količini kalorij sta obe živili precej izenačeni, vendar pa ima ječmen bistveno več vlaknin (69 % potrebne dnevne količine). Med hranljivimi snovmi je vredno izpostaviti mangan (95 % potrebne dnevne količine), selen (68 % potrebne dnevne količine), tiamin (57 %), magnezij (36 %) ...

Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila

Danes se večinoma ječmen uporablja v proizvodnji piva in viskija, med tem, ko je v vsakodnevni prehrani po krivici zapostavljen. Poleg bogate hranljive sestave zelo učinkovito zmanjšuje holesterol v krvi, kar ne počne nobena druga žitarica. Pospešuje prebavo, uravnava stanje črevesnih mikroorganizmov, sluz, ki nastane med kuhanjem, pa je izredno učinkovita pri preprečevanju bolezni grla in želodca.

Ječmen je bil nekoč pogosteje na naših mizah, sodoben človek pa počasi izgublja stik s tradicionalno hrano (morda tudi zato, ker se ječmen kuha 90 minut). Najbolj poznana jed iz ječmena je ričet, čeprav lahko iz njega naredimo tudi sladice, priloge in vrsto samostojnih jedi.

Naslednjič, ko boste razmišljali, da bi za kosilo pripravili riž ali kako drugo jed iz njega, se spomnite na ječmen, ki je veliko bolj hranljiv in manj redilen.
vkj
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila




hranljiva alternativa rižu
ječmen kot najboljša alternativa rižu
ječmen kot zdrava izbira namesto riža
ječmen za zdravo prehrano
zdrava alternativa rižu






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Napitek, ki je obnorel svet
Zdravje, lepota
Napitek, ki je obnorel svet
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Dobro je vedeti
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Dobro je vedeti
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Zdravje, lepota
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Dobro je vedeti
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Zdravje, lepota
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Dobro je vedeti
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor