Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
IŔči
Domov
Zakaj moramo vsaki solati dodati jajce?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj moramo vsaki solati dodati jajce?

Če k običajni porciji solate dodate 2 trdo kuhani jajci, boste za svoje zdravje naredili toliko, kot če bi pojedli 2 kilograma zelenjave.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu Å”e dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejÅ”imi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

V strokovni reviji Journal of Clinical Nutrition so bili objavljeni izsledki zanimive raziskave. Nekaj 100 testirancem so na tešče vzeli kri. Potem so jim ponudili veliko skledo solate. In dve uri po tem spet analizirali kri. Analiza je pokazala, da tisti, ki so jedli solato, ki je imela dodano jajce, so imeli občutno boljšo krvno sliko.

Skrivnost jajc je v maščobi jajčnih rumenjakov, v povprečni porciji solate pa morata biti vsaj dva rumenjaka. Lipidi v rumenjaku namreč povečujejo vpojnost hranljivih snovi iz solate, kar predvsem vpliva na absorpcijsko sposobnost karotenoidov in antioksidantov. Oboji so v maščobi jajčnih rumenjakov bolje topni in tako lažje, hitreje in v večjih količinah vstopijo v krvni obtok.

Raziskovalci še omenjajo, da so eksperimentirali z drugimi vrstami maščob (siri, olji), kjer so bili učinki podobni, vendar ne tako izraziti. Zato so se po spletu upravičeno pojavili pomisleki, če niso omenjeno raziskavo financirali proizvajalci jajc.

Niso!

V izsledkih raziskav namreč jasno piše, da imajo domača jajca tudi do 10-krat več hranljivih snovi, kot kupljena. Kvaliteto je namreč mogoče prepoznati že na prvi pogled: bolj je rumenjak oranžen, boljši je.

Še to ... Jajčna maščoba se najbolje poda s paradižnikom, korenjem, špinačo in zeleno solato, vse skupaj pa zalijte s kakovostnim olivnim oljem.
vkj


domača jajca hranljive snovi
jajce solata zdravje
krvna slika antioksidanti jajčni rumenjak
maščoba rumenjak karotenoidi
paradižnik korenje špinača olivno olje












Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
Zdravje, lepota
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Zdravje, lepota
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puŔčica gor