Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Česa ne smete nikdar dodati čaju, pa vendar to počnete
Rubrika:

Dobro je vedeti

Česa ne smete nikdar dodati čaju, pa vendar to počnete

Ali ste vedeli, da lahko z nekaterimi dodatki čaju povsem odvzamemo zdravilne lastnosti, lahko pa ga naredimo celo nevarnega, kancerogenega.


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

1. Čaj s sladkorjem
Obstaja statistika, da je v državah, kjer se pije nesladkan čaj, manj raka. Sladkor je sam po sebi zelo škodljiv, celo rakotvoren. A to dejstvo z rakom naj vas ne odvrne od pitja sladkega čaja. Predvsem zato, ker je mogoče čaj posladkati na naravni način - med, javorjev sirup ... Dejstvo je tudi, da je v državah, kjer pijejo nesladkan čaj, tudi poraba sladkorja na vseh področjih občutno nižja. Da se odvadite sladkorja, poskusite z nesladkanim čajem.

2. Čaj z mlekom
Katehini so zelo močni, predvsem pa naravni antioksidanti, ki v telesu nevtralizirajo proste radikale, uničujejo rakave celice in preprečujejo njihovo širite. Največ katehinov je v sadnih in zelenem čaju. Poleg tega katehini preprečujejo razvoj sladkorne in drugih kardiovaskularnih bolezni. Ko čaju dodamo samo nekaj kapljic mleka (to velja tudi za kavo), ta del koristnih lastnosti čajev dobesedno splava po vodi.



3. Čaj z medom
Da, tudi čaj z medom je lahko škodljiv, zelo škodljiv. Če je čaj toplejši od 40 stopinj Celzija, se iz medu izloči poseben encim diastazna. Če pa je čaj toplejši od 60 stopinj Celzija, pa iz diastazne nastanejo fruktozni oksidanti, ki pospešujejo tvorbe malignih tumorjev. Gre predvsem za tumorje v želodcu in črevesju. Zato si zapomnite: dodajanje medu v vroč čaj je zelo škodljivo, celo prepovedano!

4. Čaj z limono
Podobno, kot pri medu, tudi limone ne smemo dodati vročemu čaju. Vročina namreč popolnoma uniči vitamin C in številne druge dragocene sestavine. Če res želite dodati limono zaradi zdravilnih sestavin, potem mora biti čaj ohlajen na sobno temperaturo, čeprav je včasih bolje, če se kakšno stopinjo manj.
vkj


Čaj s sladkorjem
Čaj z limono
Čaj z mlekom
Nevarnosti dodatkov čaju
Zdravilne lastnosti čaja






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














10 signalov, ko telo kliče vašo pomoč
Dobro je vedeti
10 signalov, ko telo kliče vašo pomoč
Proti vnetim sinusom, glavobolom in ostalim zimskim nadlogam
Dobro je vedeti
Proti vnetim sinusom, glavobolom in ostalim zimskim nadlogam
6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju
Dobro je vedeti
6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju
7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Zdravje, lepota
7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
Zdravje, lepota
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
Dobro je vedeti
5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
Katere bolezni zdravi marmelada?
Dobro je vedeti
Katere bolezni zdravi marmelada?
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
Zdravje, lepota
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Dobro je vedeti
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Kako na naraven način znižati holesterol
Dobro je vedeti
Kako na naraven način znižati holesterol
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
Zdravje, lepota
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Dobro je vedeti
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Dobro je vedeti
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor