Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Znate shraniti in uporabiti hrano, ki vam ostaja?
Rubrika:

Zdravje, lepota

Znate shraniti in uporabiti hrano, ki vam ostaja?

Nekaj praktičnih nasvetov za shranjevanje živil - Natrpan hladilnik ne bo dovolj ohladil živila, pojavljal se bo kondenz, dobili boste še več pokvarjene hrane ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vsakomur kdaj ostane kak kos hrane, ki bi si ga rad shranil za kasneje, morda celo naslednji dan. Zapomnite si, da postana hrana ni več tako hranljiva, če je ne hranite pravilno, pa je lahko celo nevarna. Še bolj nevarno pa je, če nanjo pozabite in se spomnite, ko začne smrdeti ves hladilnik. Pri tem morate paziti, da v hladilnik ne dajete tople hrane, ker ta povzroča kondenz in še dodatno pospešuje nastanek plesni.

Mleko
Če temperaturo v hladilniku nastavite tik pod 5 stopinj Celzija, bodo mleko, jogurti, siri in ostali mlečni izdelki za 25 % dlje ostali sveži. Pri tako nizki temperaturi se razvoj bakterij namreč upočasni, poraba elektrike pa se komaj opazno poveča. Sicer pa odprte mlečne izdelke ne imejte v hladilniku več kot 2 do 3 dni.

Siri
Sire je najbolje shranjevati v stekleni posodi (če nimate take s stekleno pokrovko, uporabite narobe obrnjeno običajno stekleno skledo). Poleg tega sire vedno zavijte v laneno, ali bombažno krpo. Če pa bi se radi izognili plesni, pa poleg v posodo dajte še kocko sladkorja.

Čebula in česen
Čebule in česna ter ostalih začimb nikdar ne shranjujte v hladilniku. Namesto tega žrtvujte stare najlonke. Čebulo in česen dajte vanje in jih obesite v temnem, hladnem, suhem prostoru.

Jagodičevje
Tudi jagodičevje lahko plesni v hladilniku. Najprej odstranite plesnive plodove, nato pa preostale za 30 sekund potopite v toplo vodo. S tem boste uničili vse spore plesni, ki so začele nastajati še na preostalih plodovih.

Juhe in enolončnice
Če shranite juho, ali enolončnico v hladilnik, jo lahko imate največ 3 do 4 dni (odvisno od sestavin - problematični so zlasti krompir in koščki mesa, hrenovk). Omenjene jedi pa lahko zamrznete, v tem primeru pa bodo vzdržale največ 3 mesece.

Hrenovke
Ste vedeli, da lahko hrenovke tudi zamrznete, vendar ne smejo biti v zamrzovalniku več kot 2 meseca. Če ste jih že enkrat skuhali oziroma pogreli, jih raje ne zamrzujte, v hladilniku pa tudi naj ne čakajo več kot 2 dni. V hrenovkah je namreč manj mesa, kot si mislite.

Jedi iz testa
Pecivo iz listnatega testa, razne pite, zavitki, tudi torte lahko ostanejo v hladilniku precej časa, vendar je smetana in sadna obloga običajno tista, ki omejuje rok uporabe. Če imate pecivo brez sadja in smetane, ga lahko hranite tudi do 3 mesce, drugače pa podobno kot mlečne izdelke: 2 do 3 dni.

Morski sadeži
Morski sadeži so lahko v hladilniku največ dan, ali dva, pri tem pa morate upoštevati, da so nekaj časa bili na hladnem tudi v trgovini. Vse to se sešteva, zato so rakci, školjke in lignji zelo občutljivi glede shranjevanja v hladilniku. Pri teh živilih se temu raje izognite.

Dimljene ribe
V zadnjem času je tudi pri nas vse bolj priljubljen dimljen losos. Brez skrbi ste lahko dva tedna, v zamrzovalniku pa 2 meseca.
Erika Volk


hladilnik
hrana
meso
mleko
sir












Hrana, ki nas dela lačne
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas dela lačne
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Zdravje, lepota
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Dobro je vedeti
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Zdravje, lepota
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
Zdravje, lepota
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
Zdravje, lepota
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Dobro je vedeti
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
Zdravje, lepota
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Zdravje, lepota
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Mandljevo mleko s koprivami
Zdravje, lepota
Mandljevo mleko s koprivami
živila, ki izboljšujejo spomin
Dobro je vedeti
živila, ki izboljšujejo spomin
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Dobro je vedeti
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Dobro je vedeti
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Dobro je vedeti
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
Dobro je vedeti
Hrana, zaradi katere se hitreje starate




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor