Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Znate shraniti in uporabiti hrano, ki vam ostaja?
Rubrika:

Zdravje, lepota

Znate shraniti in uporabiti hrano, ki vam ostaja?

Nekaj praktičnih nasvetov za shranjevanje živil - Natrpan hladilnik ne bo dovolj ohladil živila, pojavljal se bo kondenz, dobili boste še več pokvarjene hrane ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vsakomur kdaj ostane kak kos hrane, ki bi si ga rad shranil za kasneje, morda celo naslednji dan. Zapomnite si, da postana hrana ni več tako hranljiva, če je ne hranite pravilno, pa je lahko celo nevarna. Še bolj nevarno pa je, če nanjo pozabite in se spomnite, ko začne smrdeti ves hladilnik. Pri tem morate paziti, da v hladilnik ne dajete tople hrane, ker ta povzroča kondenz in še dodatno pospešuje nastanek plesni.

Mleko
Če temperaturo v hladilniku nastavite tik pod 5 stopinj Celzija, bodo mleko, jogurti, siri in ostali mlečni izdelki za 25 % dlje ostali sveži. Pri tako nizki temperaturi se razvoj bakterij namreč upočasni, poraba elektrike pa se komaj opazno poveča. Sicer pa odprte mlečne izdelke ne imejte v hladilniku več kot 2 do 3 dni.



Siri
Sire je najbolje shranjevati v stekleni posodi (če nimate take s stekleno pokrovko, uporabite narobe obrnjeno običajno stekleno skledo). Poleg tega sire vedno zavijte v laneno, ali bombažno krpo. Če pa bi se radi izognili plesni, pa poleg v posodo dajte še kocko sladkorja.

Čebula in česen
Čebule in česna ter ostalih začimb nikdar ne shranjujte v hladilniku. Namesto tega žrtvujte stare najlonke. Čebulo in česen dajte vanje in jih obesite v temnem, hladnem, suhem prostoru.

Jagodičevje
Tudi jagodičevje lahko plesni v hladilniku. Najprej odstranite plesnive plodove, nato pa preostale za 30 sekund potopite v toplo vodo. S tem boste uničili vse spore plesni, ki so začele nastajati še na preostalih plodovih.

Juhe in enolončnice
Če shranite juho, ali enolončnico v hladilnik, jo lahko imate največ 3 do 4 dni (odvisno od sestavin - problematični so zlasti krompir in koščki mesa, hrenovk). Omenjene jedi pa lahko zamrznete, v tem primeru pa bodo vzdržale največ 3 mesece.

Hrenovke
Ste vedeli, da lahko hrenovke tudi zamrznete, vendar ne smejo biti v zamrzovalniku več kot 2 meseca. Če ste jih že enkrat skuhali oziroma pogreli, jih raje ne zamrzujte, v hladilniku pa tudi naj ne čakajo več kot 2 dni. V hrenovkah je namreč manj mesa, kot si mislite.

Jedi iz testa
Pecivo iz listnatega testa, razne pite, zavitki, tudi torte lahko ostanejo v hladilniku precej časa, vendar je smetana in sadna obloga običajno tista, ki omejuje rok uporabe. Če imate pecivo brez sadja in smetane, ga lahko hranite tudi do 3 mesce, drugače pa podobno kot mlečne izdelke: 2 do 3 dni.

Morski sadeži
Morski sadeži so lahko v hladilniku največ dan, ali dva, pri tem pa morate upoštevati, da so nekaj časa bili na hladnem tudi v trgovini. Vse to se sešteva, zato so rakci, školjke in lignji zelo občutljivi glede shranjevanja v hladilniku. Pri teh živilih se temu raje izognite.

Dimljene ribe
V zadnjem času je tudi pri nas vse bolj priljubljen dimljen losos. Brez skrbi ste lahko dva tedna, v zamrzovalniku pa 2 meseca.
Erika Volk


hladilnik
hrana
meso
mleko
sir






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Dobro je vedeti
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Dobro je vedeti
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Dobro je vedeti
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Kako po obliki nosu prepoznati človeka?
Zanimivosti
Kako po obliki nosu prepoznati človeka?
Zakaj je kombinacija zelenega čaja in pomaranče tako zdrava?
Dobro je vedeti
Zakaj je kombinacija zelenega čaja in pomaranče tako zdrava?
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Zanimivosti
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Čuvajte svoj želodec
Dobro je vedeti
Čuvajte svoj želodec
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Dobro je vedeti
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravje, lepota
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravilen ingver z žlico
Dobro je vedeti
Zdravilen ingver z žlico
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Zanimivosti
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Dobro je vedeti
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Očistite jetra in kri v treh dneh
Zdravje, lepota
Očistite jetra in kri v treh dneh
Eno najboljših zdravil za srce
Zdravje, lepota
Eno najboljših zdravil za srce
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Dobro je vedeti
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Zdravje, lepota
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Dobro je vedeti
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Večkrat se spomnite na hren
Zdravje, lepota
Večkrat se spomnite na hren
Hormon, ki uničuje telo
Dobro je vedeti
Hormon, ki uničuje telo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor