Rubrika:
Dobro je vedeti
Kdaj ne bi smeli jesti medu?
Med velja za eno najbolj zdravih in naravnih pridelkov, ki pa vedno ni primeren. Veste, kdaj in kdo ga ne bi smel uživati?
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Med predstavlja resno grožnjo za zdravje nekaterih ljudi. Naj se sliši še tako neverjetno, a stvari so veliko bolj resne, kot se zdi. Medu namreč ne bi smeli jesti ljudje, ki so občutljivi na visoke koncentracije glukoze v krvi. V določenih primerih se med praktično ne razlikuje od običajnega sladkorja.
Poleg tega nutricisti medu ne priporočajo tistim, ki so alergični na cvetni prah (to je še posebej problem pri otrocih). Težave z medom imajo lahko tudi ljudje, ki so alergični na živalsko dlako. Za te uporabnike velja, da naj količino zaužitega medu močno zmanjšajo, če ne celo povsem omejijo.
Največji problem je pri tistih, ki imajo nekoliko povišan sladkor v krvi, vendar problemi še niso tako izraziti. Pri teh nutricisti predlagajo nekaj-mesečno abstinenco pred vsemi vrstami sladkorja, medu in ogljikovih hidratov.
vkj
Abstinanca pred sladkorjem
Alergija na med
Kdaj ne jesti medu
Med in sladkor
Visoka koncentracija glukoze v krvi