Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako hranljiva so jajca?
Rubrika:

Zanimivosti

Kako hranljiva so jajca?

Če ima jajce dovolj hranljivih snovi, da se iz njega izleže piščanček, potem lahko del tega koristi tudi človeku


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Povprečno jajce vsebue 77 kalorij, 6 g beljakovin in 5 g zdravih maščob. Poleg tega je v enem jajcu 6 % dnevne priporočene količine vitamina A, 7 % vitamina B5, 9 % B12, 15 % V2, 9 % fosforja, 22 % selena, v malo manjših odmerkih pa najdemo še vitamine D, E, K, B6, kalcij, cink ...

Čeprav se nam zdi, da o jajcih vemo vse, pa je to daleč od resnice. Dognanja se tako hitro spreminjajo, da običajni ljudje komaj sledimo najnovejšim odkritjem. Tako so denimo pred 30 leti nutricisti odkrili, da ima eno jajce kar 212 mg holesterola, kar je več kot polovica dnevne vrednosti (priporočeno je največ 300 mg). Vendar danes vemo, da obstaja več vrst holesterola in jajca imajo takega, ki pri 70 % ljudi sploh ne dvigne nivo holesterola v krvi.

Poleg tega se velja spomniti še na eno raziskavo med srednješolci v ZDA, kjer so ugotovili, da kar 90 % mladih na dan ne poje niti približno toliko hranljivih snovi, kot jih je v enem jajcu! Najhuje pa je, da jih prav toliko razmišlja, da so jajca v prahu zadovoljiv nadomestek za sveža jajca.

In še na en preizkus moramo spomniti, ki ga je opravila dr. Susanna Holt iz Sydneya, ko je leta 2005 želela narediti sitostni indeks, pa ji ni povsem uspelo. Je pa ugotovila, da se ženske, ki pojedo 3 jajca na dan, manj redijo in so čez dan manj lačne. Povedano drugače: jajce (ali dve) za zajtrk je najboljša shujševalna dieta.
Erika Volk


hrana
jajca












Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zdravje, lepota
Zakaj je limona dobra za vsakogar?
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
Dobro je vedeti
Zakaj je beljakovinski zajtrk najboljši začetek dneva
živila, ki upočasnjujejo staranje
Zdravje, lepota
živila, ki upočasnjujejo staranje
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Zdravje, lepota
Vzroki, zakaj imamo rdeč nos
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Dobro je vedeti
Kaj poleg hrane vpliva na povišan sladkor
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
Zdravje, lepota
Zakaj teniški igralci jedo banane med odmori?
5 stvari, ki pokvarijo solato
Dobro je vedeti
5 stvari, ki pokvarijo solato
Rukola za razstrupljanje telesa
Dobro je vedeti
Rukola za razstrupljanje telesa
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro, da olive uživate vsak dan
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?
Zdravje, lepota
Makrobiotika: starodavna modrost ali sodobna past?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor