O tem, kakšen učinek imajo namočeni oreščki in semena na prebavo, je bilo narejenih veliko raziskav. Prvi eksperiment so naredili že leta 1948 na univerzi v Kaliforniji. Piščance so hranili z namočeno sojo, a je večina zelo hitro zbolela. Imeli so zelo prizadeto trebušno slinavko.
Leta 1960 so naredili podoben eksperiment na miših in tudi izid je bil podoben.
Raziskave so pokazale, da se v oreščkih in semenih količina vitaminov in encimov poveča za 300 % do 1200 %. Pri pticah je to povečanje lahko škodljivo, pri ljudeh pa namočeni oreščki in semena izboljšujejo prebavo. Pri tem na splošno velja pravilo, da je potrebno oreščke rjave barve namakati nekaj ur, oreščke svetle barve pa nekaj minut.
Podrobne podatke najdete v spodnji tabeli:
čas mehčanja | kaljivost | |
mandlji | 10 ur | 12 ur |
arašidi | 10 ur | ne kali |
sončnična semena | 3 ure | 2 do 3 dni |
konopljina semena | 5 minut | ne kali |
laneno seme | 8 ur | ne kali |
kvinoja | 2 uri | 1 do 2 dni |
sezam | 8 ur | 1 do 2 dni |
indijski oreščki | 5 minut | ne kali |
pistacija | 5 minut | ne kali |
leča | 8 ur | 12 ur |
čičerka | 12 ur | 12 ur |
koruza | 12 ur | 2 do 3 dni |
pinjole | 5 minut | ne kali |