Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?
Rubrika:

Zdravje, lepota

Kdaj so vlaknine lahko škodljive?

Zadnje čase pogosto beremo o vlakninah, ki pa so lahko tudi škodljive, če jih pojemo preveč.


Ali je predoziranost z vlakninami mogoča? Seveda je. Posledice pa niso tako nedolžne. Je pa res, da do tega težko pride, če jemo svežo zelenjavo in sadje, če pa jemljemo prehranske dodatke, pa lahko težave hitreje nastopijo. Ker pa poleti pojemo več zelenjave in sadja, so tovrstni prehranski dodatki v tem letnem času lahko celo škodljivi. Na dan namreč potrebujemo 27 do 40 gramov vlaknin, vendar le, če jih porabimo približno 15 gramov. Kaj pa, če jih pojemo preveč?

Potrebno dnevno količino vlaknin dobimo, če pojemo vsaj dva obroka zelenjave in dva sadja. Čeprav se večkrat zgodi, da dobimo premalo vlaknin, pa ima tudi pretiravanje svoje stranske učinke. Preveč vlaknin namreč povzroča krče, črevesna vnetja, napenjanje, največji problem pa je zmanjšana absorpcija hranljivih snovi. Vlaknine namreč preprečujejo vpojnost vitaminov A, D, E in K (to so vitamini, ki so topni v maščobah). Poleg tega preveč vlaknin lahko povzroči pomanjkanje kalcija, železa in cinka.



Celuloza in pektin na primer zmanjšujeta absorpcijo kalcija. Lignin, hemiceluloza in pektin zmanjšujejo absorpcijo železa. Netopna vlakna stimulirajo slinjenje, povečujejo presežek solne kisline v želodcu in pospešujejo izločanje prebavnih sokov. Vlaknine v resnici zmanjšujejo energetsko vrednost hrani in dajejo lažen občutek sitosti. Ne pozabit, a vlaknine so snovi, ki so odporne na prebavne procese.

Če dnevna količina zaužitih vlaknin preseže 50 gramov, se lahko pojavi napenjanje in bolečine v trebuhu. Upoštevajte, da vlaknine vsebujejo tudi tablete. In to ne prav malo.

Tako kot pri vsaki stvari, poznamo topne in netopne vlaknine. Netopne so tiste, ki povzročajo največ težav, topne pa so tiste, ki jih iščemo v hrani in povečujejo gostoto hranil, znižujejo nivo škodljivega holesterola, upočasnjujejo absorpcijo glukoze, preprečujejo arterosklerozo, bolezni srca, infarkte ...

Vir v vodi topnih vlaknin so stročnice, korenje, buče, pesa, cvetača, kitajsko zelje, špinača, paradižnik, ribez, hruške, maline, kivi, avokado ...

Še to: do prevelike količine vlaknin v telesu lahko pride, če čez dan ne pijete dovolj tekočine.

Izračun potrebne dnevne količine vode

Izračun velja pri minimalni telesni aktivnosti (pol ure sprehoda).
, težek kg, potrebuje na dan 0 litrov vode (to je 0 kozarcev po 2 dcl).
Upoštevajte, da približno 30 % vode (v vašem primeru 0) dobimo s hrano.

vkj
Kdaj so vlaknine lahko škodljive?




Prehranski dodatki in vlaknine
Topne in netopne vlaknine
Učinki prevelikega vnosa vlaknin
Vlaknine in prehrana
Vlaknine v prehrani






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Zdravje, lepota
7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
Zdravje, lepota
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
Dobro je vedeti
5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
Katere bolezni zdravi marmelada?
Dobro je vedeti
Katere bolezni zdravi marmelada?
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
Zdravje, lepota
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Dobro je vedeti
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Kako na naraven način znižati holesterol
Dobro je vedeti
Kako na naraven način znižati holesterol
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
Zdravje, lepota
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Dobro je vedeti
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Dobro je vedeti
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor