Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ostanki od kosila, ki jih nikdar ne bi smeli jesti za večerjo
Rubrika:

Dobro je vedeti

Ostanki od kosila, ki jih nikdar ne bi smeli jesti za večerjo

Če vam od kosila ostane nekaj hrane, bodite pozorni, ali je zdravo še enkrat pogrevati in jesti za večerjo.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Postana in pogreta hrana je lahko zelo škodljiva - škodljiva na kratek rok, ker se na vsaki hrani začno nabirati bakterije, in trajno škodljiva na dolgi rok (to velja zrasti za maščobe, ki nastajajo pri cvrtju). Poleg že omenjene ocvrte hrane, za večerjo nikar ne jejte teh živil:

1. Pečeno rdeče meso
Svinjska pečenka, telečje ali jagnječje meso so zelo nevarni, saj se med toplotno obdelavo spremeni struktura, ki je zelo rakotvorna. Če tako meso dvakrat pregrevate, se začno v mesu tvoriti toksične snovi, ki v najboljšem primeru povzročijo prebavne motnje, v najslabšem pa raka na črevesju.



2. Perutnina
Tudi pregrevanje piščancev, kokoši in ostale perutnine vam zelo odsvetujemo. Veliko bolj zdravo je jesti hladno piščančje meso. Reciklirano kurje meso namreč povzroča številne rane na želodcu in prebavilih. Bodite pozorni na to tudi v restavracijah in kioskih s hitro hrano.

3. Juhe
Juhe so verjetno najpogostejša vrsta jedi in zanje je znano, da so pogrete in postane (skoraj) enako dobre, kot sveže. To je res, vendar velja le za zelenjavne juhe (še posebej, če so zelene barve, ker klorofil ohranja svežino). Če pa se je v juhi kuhalo meso, pa v nekaj dneh dobi juha kiselkast okus, kar je znak oksidacije in, da vsebuje toksične snovi.

Če želite zelenjavno juho vendarle shraniti za nekaj dni, je nikar ne shranjujte v kovinskih posodah, poleg tega pa raje, kot v hladilnik, jo dajte v zamrzovalnik. Pa še to za ne več kot 3 dni.
vkj


juhe
pečeno rdeče meso
perutnina
pogrevanje hrane
zdrava prehrana






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Kako jesti kruh in se ne zrediti
Dobro je vedeti
Kako jesti kruh in se ne zrediti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Intuitivno prehranjevanje - kaj se lahko naučimo od Taylor Swift
Zdravje, lepota
Intuitivno prehranjevanje - kaj se lahko naučimo od Taylor Swift
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
7 trikov za zdravo hujšanje
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zakaj se zbujate z željo po sladkem?
Dobro je vedeti
Zakaj se zbujate z željo po sladkem?
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
10 živil, ki nas vsak dan počasi uničujejo, a jih kljub vsemu jemo
Dobro je vedeti
10 živil, ki nas vsak dan počasi uničujejo, a jih kljub vsemu jemo
Koliko medu lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Koliko medu lahko pojemo na dan?
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
Dobro je vedeti
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji
Zdravje, lepota
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji
Diagnosticirali so ji raka, spremenila je samo eno stvar in ozdravela
Zanimivosti
Diagnosticirali so ji raka, spremenila je samo eno stvar in ozdravela
Zakaj je ajvar hit vsake jeseni?
Dobro je vedeti
Zakaj je ajvar hit vsake jeseni?
Zelenjava, ki ščiti telo pred preveč sladkorja
Zdravje, lepota
Zelenjava, ki ščiti telo pred preveč sladkorja
Zakaj so masaže z mandljevim oljem v tem letnem času tako zdrave
Dobro je vedeti
Zakaj so masaže z mandljevim oljem v tem letnem času tako zdrave




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor