Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako v česnu prebuditi vulkan zdravja
Rubrika:

Zdravje, lepota

Kako v česnu prebuditi vulkan zdravja

že res, da je česen izredno zdrav (tudi proti zimskim nadlogam), vendar ga morate znati aktivirati.


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Česen je pravi zaklad zdravja, to vemo. Uporabljali so ga že v antiki kot terapevtsko sredstvo in sredstvo proti zastrupitvam. Danes le redki vedo, da je za to zaslužna aktivna spojina alliin, ki se na zraku spremeni v alicin, znanstveniki pa si še niso na jasnem, kako segrevanje česna vpliva na njegove zdravilne lastnosti.

V česnu je veliko žvepla, kar povzroča neprijeten vonj, hkrati pa je dobro razkužilo. Ko česen režemo, se na zraku začne tvoriti zdravilna učinkovina alicin, ki je izjemno močan antibiotik, naravni antibiotik in eden od ključnih elementov črevesne flore. Alicin je izredno dober tudi pri premagovanju virusov, glivic in drugih zajedavcev, ima antibakterijske lastnosti, v zadnjem času pa znanstveniki odkrivajo, da je česen prav zaradi alicina dober tudi pri premagovanju rakavih bolezni, predvsem raka na debelem črevesju, želodcu, prostati, dojkah, pljučih.



Vendar pa ima alicin eno težavo. Je sicer zelo neobstojen in se hitro spremeni v različne žveplove spojine.

Pri Geore Mateljan fundaciji, sklicujoč se na mnoge znanstvene raziskave, predlagajo uživanje čim več praženega česna in sicer v kombinaciji s kvalitetnim olivnim oljem.

Na ponev kanite nekaj kapljic olivnega olja, segrejte olje na 121 stopinj Celzija (to je optimalna temperatura), nato dodajte česen, ki ste ga previdno olupili in šele na ponvi rahlo sploščili. Pražite približno 5 do 10 minut, nato pa strok poskusite pojesti še, ko je vroč.

Pazite le, da olja ne segrejete na več kot na 177 stopinj Celzija, ker se potem začne tvoriti akrilamid.

Okus bo nekoliko grenak, a v tej kombinaciji poln zdravja. Priporočljivo je, da na dan pojeste dva vroča stroka, največji učinek pa bo zjutraj na tešče.
vkj


Alicin antibiotik zdravje
Alicin zdravje raka
Česen zdravje aktivacija
Pražen česen olivno olje
Zdravstvene koristi česna






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Napitek, ki je obnorel svet
Zdravje, lepota
Napitek, ki je obnorel svet
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Dobro je vedeti
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Dobro je vedeti
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Zdravje, lepota
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Dobro je vedeti
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Zdravje, lepota
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Dobro je vedeti
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Kako jesti kruh in se ne zrediti
Dobro je vedeti
Kako jesti kruh in se ne zrediti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor