Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako v česnu prebuditi vulkan zdravja
Rubrika:

Zdravje, lepota

Kako v česnu prebuditi vulkan zdravja

že res, da je česen izredno zdrav (tudi proti zimskim nadlogam), vendar ga morate znati aktivirati.


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Česen je pravi zaklad zdravja, to vemo. Uporabljali so ga že v antiki kot terapevtsko sredstvo in sredstvo proti zastrupitvam. Danes le redki vedo, da je za to zaslužna aktivna spojina alliin, ki se na zraku spremeni v alicin, znanstveniki pa si še niso na jasnem, kako segrevanje česna vpliva na njegove zdravilne lastnosti.

V česnu je veliko žvepla, kar povzroča neprijeten vonj, hkrati pa je dobro razkužilo. Ko česen režemo, se na zraku začne tvoriti zdravilna učinkovina alicin, ki je izjemno močan antibiotik, naravni antibiotik in eden od ključnih elementov črevesne flore. Alicin je izredno dober tudi pri premagovanju virusov, glivic in drugih zajedavcev, ima antibakterijske lastnosti, v zadnjem času pa znanstveniki odkrivajo, da je česen prav zaradi alicina dober tudi pri premagovanju rakavih bolezni, predvsem raka na debelem črevesju, želodcu, prostati, dojkah, pljučih.



Vendar pa ima alicin eno težavo. Je sicer zelo neobstojen in se hitro spremeni v različne žveplove spojine.

Pri Geore Mateljan fundaciji, sklicujoč se na mnoge znanstvene raziskave, predlagajo uživanje čim več praženega česna in sicer v kombinaciji s kvalitetnim olivnim oljem.

Na ponev kanite nekaj kapljic olivnega olja, segrejte olje na 121 stopinj Celzija (to je optimalna temperatura), nato dodajte česen, ki ste ga previdno olupili in šele na ponvi rahlo sploščili. Pražite približno 5 do 10 minut, nato pa strok poskusite pojesti še, ko je vroč.

Pazite le, da olja ne segrejete na več kot na 177 stopinj Celzija, ker se potem začne tvoriti akrilamid.

Okus bo nekoliko grenak, a v tej kombinaciji poln zdravja. Priporočljivo je, da na dan pojeste dva vroča stroka, največji učinek pa bo zjutraj na tešče.
vkj


Alicin antibiotik zdravje
Alicin zdravje raka
Česen zdravje aktivacija
Pražen česen olivno olje
Zdravstvene koristi česna






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Ali veste, da je banana z vodo lahko tudi zdravilo?
Dobro je vedeti
Ali veste, da je banana z vodo lahko tudi zdravilo?
Grki prepovedujejo izdelavo feta sira iz kravjega mleka
Dobro je vedeti
Grki prepovedujejo izdelavo feta sira iz kravjega mleka
Zakaj je brstični ohrovt boljši pečen, kot kuhan
Dobro je vedeti
Zakaj je brstični ohrovt boljši pečen, kot kuhan
10 signalov, ko telo kliče vašo pomoč
Dobro je vedeti
10 signalov, ko telo kliče vašo pomoč
Proti vnetim sinusom, glavobolom in ostalim zimskim nadlogam
Dobro je vedeti
Proti vnetim sinusom, glavobolom in ostalim zimskim nadlogam
6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju
Dobro je vedeti
6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju
7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Zdravje, lepota
7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
Zdravje, lepota
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
Dobro je vedeti
5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
Katere bolezni zdravi marmelada?
Dobro je vedeti
Katere bolezni zdravi marmelada?
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
Zdravje, lepota
Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Dobro je vedeti
9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
Kako na naraven način znižati holesterol
Dobro je vedeti
Kako na naraven način znižati holesterol
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
Zdravje, lepota
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Dobro je vedeti
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Dobro je vedeti
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor