Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
10 živil, ki povzročajo zamašen nos
Rubrika:

Dobro je vedeti

10 živil, ki povzročajo zamašen nos

Zamašen nos ne samo, da je neprijeten, pač pa dihanje skozi usta povzroči občutek utrujenosti ves dan.


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Zamašen nos ne samo, da vas utruja, počutite se šibke, močno vpliva tudi na kvaliteto spanca in splošno počutje. Ste kdaj pomislili, da težko dihate skozi nos tudi zaradi hrane?

Hrana je pogost vzrok zamašenih nosov. Ne jejte hrane, ki v telesu povzroči dodaten sluz. Prav tako ne jejte hrane, ki draži požiralnik, ali povzroča vnetja. Ne jejte hrane, ki dviguje pritisk. Ne kombinirajte mrzlo-hladnih živil, ker zaradi tega lahko pride do glavobolov, kar še dodatno zaplete stanje. Veliko stvari ni dobro jesti. Tu je deset najpogostejših:



1. Začinjena hrana
Jejte začimbe, kot sta curry in takos, ki vplivajo na nivo histamina v telesu. Histamin pa je vnetna spojina, ki je sestavljena iz celic v telesu, ki so že imele alergijsko reakcijo.

2. Rdeče meso
Rdeče meso vsebuje veliko beljakovin, kar tudi povzroča zamašitev nosu. Rdeče meso posredno draži sinuse in povzroča prekomerno kopičenje sluzi v nosu.

3. Banane
Banane so sicer super za zdravje, krepijo spanec so bogate z minerali, a hkrati povzročajo težave v nosni votlini. Tudi banane sprostijo v telesu histamin, ki na neprijeten način zapre nos.

4. Mleko
Mleko je poznano, da povzroča nastanek sluzi, ki potem počasneje potuje skozi telo, zamašitev pa traja dlje, kot sicer. že samo kozarec mleka lahko podaljša zdravljenje tudi za 2 do 3 dni.

5. Sir
Siri imajo podoben učinek kot mleko. Dobra stvar je le, da to ne velja za vse sire. Vse je odvisno od organizma.

6. Rafiniran sladkor
Sladkor na splošno deluje pro-vnetno. Več sladkega ko pojete, večja nevarnost je, da vnetje oteži prebavo, blokira metabolizem, več vnetja pa spet pomeni več sluznice. Poleg tega sladkor še draži in, če se vam slučajno poklopi z gripo ali prehladom, potem se kar pripravite, da boste posledice prebolevali še lep čas, Običajno temu sledi tudi trdovraten kašelj.

7. Čokolada
Čokolade in seveda tudi druge sladice bi morali vsaj v času zamašenega nosu povsem omejiti. Ne samo, da imajo kupljene čokolade veliko sladkorja, pač pa spodbujajo rast kvasovk, ki povzročajo zaraščanje bakterij v telesu in tako še dodatno mašijo dihalne poti. Poleg tega vsebujejo čokolade tudi mleko, kar še dodatno draži nosno tkivo. Čokolade lahko povzročijo celo zatekanje organov ob dihalnih poteh.

8. Tuna
Tuna vsebuje ogromno histamina, ki pri nekaterih ljudeh povzroči težke reakcije. Nos lahko nabrekne do te mere, da nobeno zdravilo ne pomaga, zato je bolje v času nahoda precej omejiti uživanje rib.

9. Pica
Pica je polna sestavin, ki v telesu spodbujajo nastanek histamina. Pice imajo veliko sira, glutena, paradižnika ... Poleg tega paradižnik lahko povzroči težave pri ljudeh, ki imajo težave z želodčno kislino, in še dodatno draži grlo.

10. Vino in pivo
Pivo vsebuje kvasovke, ki zamašijo nos tudi, ko nimate teh težav. Podoben učinek ima tudi vino in praktično vse alkoholne pijače, ki nam "poženejo" kri po žilah. Rdečica v obraz pomeni še več težav z zamašenim nosom.
vkj


Histamin v hrani
Hrana in sluz
Neprijetni učinki hrane
Vpliv hrane na dihanje
Zamašen nos






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
Dobro je vedeti
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Zdravje, lepota
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Dobro je vedeti
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Dobro je vedeti
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Dobro je vedeti
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Je gris res koristen za zdravje?
Dobro je vedeti
Je gris res koristen za zdravje?
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Dobro je vedeti
Sladka razvada brez kofeina, ki ima tudi svetlo plat
Pitje med obrokom - da, ali ne?
Dobro je vedeti
Pitje med obrokom - da, ali ne?
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Dobro je vedeti
V 7 dneh 5 kilogramov manj
Kaj jesti, ko smo bolni
Dobro je vedeti
Kaj jesti, ko smo bolni
Različna, pa vendar neverjetno močna
Zdravje, lepota
Različna, pa vendar neverjetno močna
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Dobro je vedeti
Preveč železa v krvi je lahko tudi problem
Kaj jesti namesto majoneze?
Dobro je vedeti
Kaj jesti namesto majoneze?
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
Dobro je vedeti
3 prehranska pravila LeBron Jamesa
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Dobro je vedeti
6 znakov, da ste občutljivi na gluten, pa tega ne veste
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Dobro je vedeti
Napitek, ki se ga bakterije najbolj bojijo
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Zdravje, lepota
Zamrznjen med: zdrav trend ali tihi sovražnik zob in sladkorja v krvi?
Ali pomarančni sok res redi
Dobro je vedeti
Ali pomarančni sok res redi
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa
Dobro je vedeti
Kako preveč vode zmoti ravnovesje telesa




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor