Bučno kavo lahko pripravite za zajtrk, lahko namesto večerje, vsekakor pa ne uporabite sladkorja, ker veliko bolje paše javorjev sirup ... Navadno smetano nadomestite s kokosovo smetano. Če imate intoleranco na laktozo uporabite mandljevo, kokosovo ali sojino mleko.
Recept, ki vam ga tokrat predstavljamo, zadostuje za dve skodelici bučne kave:
- 2,5 dcl običajne kave
- 3 žlici pečenega bučnega pireja
- 2 žlici javorjevega sirupa (ali drugega sladila)
- 3 kapljice vanilijevega ekstrakta
- cimetov posip ali posip iz moškatnega oreščka
- stepena smetana (ali njen nadomestek ali mlečna mena)
Ključna sestavine bučne kave je bučni pire. Narediti ga morate iz samo ene sestavine, ker si ostali okusi uničijo jesenski okus zrele buče.
Kose buče zložite na pladenj in jih dajte v pečico, ki ste jo pred tem segreli na 200 stopinj Celzija. Pecite jih 45 minut, da se kosi zmehčajo. Nato jih dajte v mikser in jih dobro premešajte.
Po želji lahko bučni pire precedite skozi bombažno krpo (odvečna voda lahko razvodeni okus buče). Dodajmo še to, da bučni pire lahko hranite v hladilniku do 5 dni, pripravite pa lahko mrzlo ali hladno kavo.
Bučni pire dobro premešajte s pravo kavo, jo okrasite s smetano, na koncu pa posipajte s cimetom.
Navdušil vas bo predvsem izrazit jesenski okus.