Interaktivni dodatki:






Datum: 4. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan

Vsako leto za rakom zboli več milijonov ljudi, a se tej travmatični izkušnji lahko z nekaj pazljivosti pri prehranjevanju uspešno izognemo

1. Ocvrta hrana
Najbolj rakotvorna hrana je ocvrta hrana zaradi toplotno obdelanih maščob. Ker je temperatura kuhanja visoka, se v maščobah tvorijo kancerogene spojine, ki so zelo nevarne za zdravje. Poleg ocvrte hrane v to skupino spada tudi pražen krompir.

2. Pločevinke
Ne jejte hrane in pijače v pločevinkah. Ne jejte paradižnikove mezge v pločevinkah. Tudi hrana v konzervah je enako škodljiva - zaradi konzervansov in zaradi škodljivih premazov na notranji strani konzerv. Upoštevajte še, da so nadevi na picah v gostilnah pogosto tudi iz konzerv, da je v pločevinkah tudi marmelada, ribe, meso ... Namesto hrane in pijače v pločevinkah ali konzervah raje izbirajte stekleno embalažo.

3. Hrana za mikrovalovke
Raka trebušne slinavke in raka na jetrih najpogosteje povzroča kemikalija, ki jo najdemo na notranji strani vrečk za pripravo pokovke v mikrovalovni pečici. Enako škodljiva je tudi vsa preostala hrana, ki je namenjena pripravi v teh pečicah, zato se tovrstni hitri pripravi hrane ognite v velikem loku. Če bi morali izbirati pokovko iz mikrovalovke s pokovko v škrniclju, je slednja bolj zdrava.

4. Predelano meso
Pred časom smo o nevarnih aditivih v predelanem mesu že pisali na Vem kaj jem (preberite prispevek Najnevarnejši aditivi tudi v Sloveniji). Nitriti, ki jih v enormnih količinah najdemo v teh izdelkih, so najbolj odgovorni za širjenje tumorjev, poleg tega pa so konzervansi krivi še za vrsto drugih bolezni. Poleg tega je pri mesu treba vedeti še, da preveč rdečega mesa povzroča raka dojke, debelega črevesja in trebušne slinavke.

5. Sladkor
Vedenje o zdravi prehrani se ves čas spreminja in to precej naglo. Pred 30 leti je bil vsega kriv holesterol, danes je breme dežurnega krivca prevzel sladkor (preberite prispevek Vedno je nekdo kriv, da smo debeli: nekoč maščobe, danes sladkor). Da smo žrtve pretkanih marketinških ukan, preberite v prispevku Je rjavi sladkor res bolj zdrav od belega, najbolj žalostno pa je, da so tudi tisti, ki jim iz proračuna dajemo denar, da jim lahko zaupamo, podkupljivi in vodeni po ukazu kapitala (preberite Zmedena znanost: aspartam ni škodljiv). morda niste vedeli, vendar okus sladkorja, kot ga uživamo danes, ni naraven. Opazujte dojenčka, ko prvič poizkusi kakšno sladko stvar. Zdela se mu bo grenka, nenaravna, celo neprijetna.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
sladkor
 
konzerva
 
pločevinka
 
klobasa
 
hrenovka
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani