Interaktivni dodatki:






Datum: 5. DEC 21 - ZANIMIVOSTI

Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?

Potem, ko je padel predlog zakona o obdavčitvi sladkih pijač, se nam lahko obeta zakon obdavčitve slanih jedi. Preveč soli je prav tako nevarno, ko preveč sladkorja. Toda, kaj je bolj?

Sladkor močno obremeni krvni obtok, delovanje srca, povzroča vrsto bolezni notranjih organov, bolezni sladkorja so med najhitreje rastočimi na svetu. Vendar pa tudi sol ni nedolžna in, če primerjamo simptome, pridemo do zelo podobnih zaključkov: preveč soli in preveč sladkorja sta velika problema sodobne družbe.

Pri Saint Luke America Heart Institute v ZDA so med najbolj gorečimi nasprotniki sladkorja. Prepričani so, da je skoraj 40 % bolezni posledica nepravilne (presladke) prehrane in, da razprave o škodljivosti soli samo zamegljujejo sliko in nas oddaljujejo od bistva. Po njihovem mnenju niso problem samo umetna sladila, pač pa tudi preveč fruktoze. Ljudje v zadnjih nekaj desetletjih pojemo preveč sadja, ki umetno zori in ima zato preveč fruktoze in premalo hranljivih snovi. Vsakomur je jasno, da sadje, ki je bilo nezrelo potrgano, vsebuje manj vitaminov. Seveda to pomeni, da bi morali v vse nutricistične meritve vključiti še transportne faktorje, kar še dodatno pokvari sliko o zdravilnosti sadja.

Na drugi strani ZDA pa ugledni profesor dr. Francesco Cappuccio iz univerze v Warwicku odgovarja, da je sladkor resda rak rana sodobne družbe, vendar je preobremenjenost s soljo pogosto večji problem. V vsakem primeru pa je debata o sladkorju, ne da bi se ob tem dotaknili soli, po Cappucciovem mnenju nepravična. Profesor celo meni, da če bi sol zmanjšali za 50 %, bi se tudi količina sladkorja zmanjšala za 30 %, s tem pa bi rešili dve muhi na mah.

Da je zmeda na akademskem parketu še večja, so poskrbeli pri Svetovni zdravstveni organizaciji WHO, ki so pred časom napovedali, da bodo korigirali svojo lansko ugotovitev. V poročilu za leto 2013 so namreč zapisali, da sladkor v povprečju prispeva vsega 10 % dnevnih povprečnih kalorijam, zaradi mnogih debat o škodljivosti, pa so ljudje v letu 2014 porabo omejili in, da letos znaša samo še 5 %. Če gre sklepati iz njihovega poročila, sladkor sploh ni nevaren, sol pa nimajo niti na zemljevidu nevarnih snovi.

Ob tem bi vas spomnili najprej na članek Zaradi preveč soli na leto umre 1,65 milijona ljudi, potem pa še na pozitivno plat soli in sicer Koliko zdravil lahko zamenja morskia sol.

To je podobno, kot če bi pri sladkorju govorili o naravnih sladilih (zgodbo o javorjem sirupu si lahko preberite v prispevku Sirup pred katerim med zardi od sramu).

Za konec pa še orientacijska podatka, ki ju najdete na vseh deklaracijah.

DobroIzogibajte se
manj kot 5 gsladkorveč kot 15 g
manj kot 0,3 gsolveč kot 1,5 g

* Vrednosti se nanašajo na 100 g oziroma 1 dcl



Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
(Masek.cz)
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani