Interaktivni dodatki:






Datum: 21. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

Polovici dejavnikov, ki povzročajo raka, se lahko ognemo

Skoraj polovici dejavnikov, ki povzročajo raka, se lahko ognemo. Med najnevarnejše namreč sodijo kajenje, uživanje alkohola, nezaščitena spolnost in debelost.

Vsako leto zaradi raka umre 10 milijonov ljudi, od tega pa jih 4,5 milijona umre zaradi simptomov, ki bi se jim lahko ognili. Najpogostejša vzroka sta kajenje (tudi posredno) in alkohol, vse bolj pa naraščajo tudi raki zaradi debelosti (4,25% pri moških in 5,2 % pri ženskah).

Čeprav se zdi, da se enostavno lahko ognemo nevarnim situacijam, pa je realno stanje daleč od tega. Alkoholizem se pozdravi šele po 18 letih (!!!), kajenje (tudi pasivno!) pa šele po 20 letih (!!!). Povedano drugače: šele, ko 18 let ne pijete nobenega alkohola, ste lahko prepričani, da vam alkohol ne škoduje.

Za konec pa še en podatek ... Prav zaradi razvad, ki se jim ljudje težko odrečemo, je pomemben tudi finančni vidik zdravljenja, ki bi se ga morali zavedati predvsem odločevalci (politiki in stroka). Namreč: 100 milijonov evrov vloženih v preventivo v prehrani, prihrani 100 milijard evrov pri stroških zdravljenja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani