Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
IŔči
Domov
Vse, kar morate vedeti o različnih vrstah jajc
Rubrika:

Dobro je vedeti

Vse, kar morate vedeti o različnih vrstah jajc

Jajca različnih vrste se med seboj močno razlikujejo. Predstavljamo vam nekaj osnovnih pravil.


Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu Å”e dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejÅ”imi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Prepeličje jajce
5 prepeličjih jajc je podobno enemu kokošjemu. Rumenjak je v primerjavi z beljakom in velikostjo jajca bistveno večji kot pri kokošjem. Prepeličja jajca se zaradi svoje majhnosti najpogosteje uporabljajo za predjedi, ali kot dodatek k juham.
Čas priprave: prepeličja jajca damo v vrelo vodo in jih kuhamo 4 minute.

Račja jajca
Račja jajca imajo bolj oljnat okus od kokošjih, poleg tega pa navadno ležijo na umazanih mestih, zato jih je treba dobro toplotno obdelati. Račja jajca so kot nalašč za kreme in pudinge.
Čas priprave: minimalno 15 minut.



Puranja jajca
Puranja jajca so kremaste barve in imajo izredno trdo lupino (dvakrat debelejša od kokošjih). So po okusu in hranljivosti najbližji nadomestek za kokošja jajca.
Čas priprave: mehko kuhana 4 do 5 minut, trdo kuhana 10 do 11 minut.

Gosja jajca
Eno gosje jajce je enako dvema kokošjima. So idealne za omlete, umešana jajca, še posebej slastna pa je omaka za šparglje.
Čas priprave: mehko kuhana 9 do 10 minut, trdo kuhana 13 minut.

Nojeva jajca
Nojevo jajce je veliko za 20 do 24 kokošjih, zato je bila to priljubljena hrana v vojski, z enim jajcem pa lahko brez težav nahranite štiričlansko družino. Paziti je treba, da niso predolgo stala na soncu in, da še niso delno valjena.
Čas priprave: mehko kuhana 50 minut, trdo kuhana 90 do 120 minut.

Kokošja jajca
Kokošja jajca so med najbolj razširjenimi živili na svetu, iz jih pa je moče narediti tako glavne jedi, kot dodatke k ostalim, sladice, vse vrste peciva ... Jajca so zagotovo najbolj univerzalno živilo, kar jih poznamo.
Čas priprave: mehko kuhana 2 do 3 minute, trdo kuhana 6 do 7 minut. Večja jajca se dlje kuhajo in sicer 3 do 4 minute mehka in 9 do 10 minut za trda.
vkj


Gosja jajca
Nojeva jajca
Prepeličja jajca
Puranja jajca
Račja jajca






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljŔi kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo poŔiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Dobro je vedeti
Rak, ki ga nihče ne želi prepoznati
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Zdravje, lepota
Preprosta jed, ki krepi zdravje: paradižnikova juha
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
Zdravje, lepota
Sok, ki vas bo branil pred prehladi in virusi
5 domačih napitkov proti kašlju
Zdravje, lepota
5 domačih napitkov proti kašlju
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Kaj jesti za večerjo?
Zdravje, lepota
Kaj jesti za večerjo?
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Zdravje, lepota
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Dobro je vedeti
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Dobro je vedeti
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Dobro je vedeti
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Dobro je vedeti
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Kako po obliki nosu prepoznati človeka?
Zanimivosti
Kako po obliki nosu prepoznati človeka?
Zakaj je kombinacija zelenega čaja in pomaranče tako zdrava?
Dobro je vedeti
Zakaj je kombinacija zelenega čaja in pomaranče tako zdrava?
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Zanimivosti
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Čuvajte svoj želodec
Dobro je vedeti
Čuvajte svoj želodec
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Dobro je vedeti
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravje, lepota
Zimska juha iz korenja in česna




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puŔčica gor