Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Zeleni čajKoličina antioksidantov v zelenem čaju se vsak mesec zmanjša za 5 %, kar pomeni, da ima čaj, ki je star več kot pol leta, skoraj pol manj zdravilnih učinkov, kot svež. Čaj izgublja moč tudi, ko je na svetlobi in na zraku. Pravilna hramba čaja sploh ni enostavna.
Izdelki iz paradižnikaParadižnikove pelate ne smete nikdar dati v hladilnik. Konzerva, tudi če je zaprta, v treh mesecih izgubi tudi do 50 % antioksidantov(likopenov). Tudi kečapa ne hranite v hladilniku, še posebej, če je odprt. Paradižnik je lahko odlično sredstvo v boju proti raku, vendar le, če ni bil pred tem v hladilniku.
KrompirKrompir ima razmeroma veliko vitamina C, vendar po 8 mesecih njegov nivo pade za 40 %. Čeprav se vam zdi, da je 8 mesecev dolga doba in, da tako starega krompirja ne boste jedli, morate upoštevati, da nekateri trgovci prodajajo tudi do 5 mesecev star krompir. Poleg tega krompirja nikdar ne hranite v plastičnih vrečkah, pač pa papirnatih.
Olivno oljeOlivno olje vsak mesec izgubi 7 % antioksidantov, zato je zelo pomemben datum izdelave. Poleg tega morate olje hraniti na temnem, suhem in hladnem prostoru, kupujte pa raje olje v manjših stekleničkah, ker je vsako olje občutljivo tudi na kisik in svetlobo.
TestenineRazlika med svežimi in postanimi testeninami je tako velika, da o hranljivih snoveh skoraj ne govorimo. Namreč, količina riboflavne in folne kisline ter vitaminov se v enem samem dnevu zmanjša za 50 %.