Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Ali veste, katere so najpogostejše napake sredozemske prehrane?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Ali veste, katere so najpogostejše napake sredozemske prehrane?

Za sredozemsko prehrano ne velja samo, da je dobra za hujšanje, še bolj dobra in učinkovita je za zdravje. Seveda, če poznate nekaj drobnih skrivnosti.


Sredozemska prehrana zelo močno vpliva na zdravje in velja za eno najbolj zdravih kuhinj na planetu. Učinkovita je pri hujšanju, ščiti pred boleznimi srca in ožilja, preprečuje kapi, uničuje raka in kopico drugih tegob današnjega časa.

Kaj so najpogostejše napake, ki jih delamo pri sredozemski prehrani?



1. Ogljikovi hidrati
Vse koristne stvari lahko v trenutku izginejo iz sredozemskih sestavin, če jedi kombiniramo s procesirano hrano, s polizdelki, s sestavinami polnimi umetnih barvil, živalske maščobe, sladkorji. Bistvo sredozemske kuhinje je, da so sestavine čim manj termično obdelane, da so sveže in enostavne (za zdravo kosilo ni treba komplicirati in uporabljati desetine sestavin). Še posebej se izogibajte industrijskim testeninam (raje pripravite svoje). Če je le mogoče, poleg sredozemskih jedi ne jejte kruha. Še posebej pa se izogibajte sladkim in gaziranim pijačam. K sredozemski kuhinji spada kozarček rdečega vina, še boljša pa je običajna voda. Vendar ne pijte med obrokom, ker to redči encime v črevesju, kar zmanjša vpojnost hranljivih snovi.

2. Pravilo treh sestavin
Največja posebnost sredozemske kuhinje je njena enostavnost. Obrok naj ne bo nikdar sestavljen iz več kot treh sestavin. Najboljša kombinacija so blitva (zelena), riba (bela) in paradižnik (rdeča). Kuhajte zgolj toliko, kot morate, uporabljajte veliko dišav in začimb. Zapomnite si: manj je sestavin, lažje delo bo imela prebava, poleg tega pa se ne bo zgodilo, da bi določene sestavine zmanjšale moč drugim. Preveč komponent med obroki povzroči zmedo v želodcu.

3. živila sredozemske kuhinje
Pogosto si pod sredozemsko kuhinjo predstavljamo živila, ki tja ne sodijo. Recimo, krompir, pa tudi korenje. Sodijo pa kvalitetna olja, cela zrna, sveže in posušeno sadje (sredozemsko, seveda), ribe, mleko in mlečni izdelki, vrtnine, ki rastejo nad zemljo z izjemo česna in čebule, nikakor pa ne smemo pozabiti na začimbe in dišave (veliko bazilike, drobnjaka, lovorjevih listov, rožmarina, timijana, majarona, tudi pekočih feferonov).

4. Sladkor in maščobe
Sredozemska kuhinja skoraj ne pozna sladkorja. Statistika kaže, da tisti, ki uživajo izključno sredozemsko hrano na mesec pojedo toliko sladkorja, kot Američani v enem dnevu. Kar se maščob tiče, pa Američani pojedo 3-krat več maščob, od tega pa je samo 8 odstotkov dobrih, kvalitetnih maščob. Pri sredozemski prehrani se odstotek zdravih maščob lahko povzpne tudi čez 80 odstotkov. Če želite jesti mediteransko, potem pozabite na ocvrte ribe in ocvrt krompirček. Prav tako pozabite tudi na pražene oreščke (veliko boljši so surovi oziroma posušeni).

5. Pametno kuhanje
Pri sredozemski kuhinji je poseben tudi način kuhanja. Raziskave so na primer pokazale, da ima brokoli, ki ga skuhamo po sredozemsko 3-krat več hranljivih snovi, kot brokoli kuhan na običajen način. Dejstvo namreč je, da ima kuhan brokoli samo še 20 do 30 odstotkov zdravih sestavin, če ga kuhamo v vodi. Če ga kuhamo na pari je test snovi 30 do 50 odstotkov. Če pa ga kuhamo 1 minuto na močnem ognju, 5 minut pa na srednji toploti, kjer smo dodali kozarec ali dva vode, pa brokoliju ostane med 70 in 80 odstotkov zdravega potenciala. Sredozemske jedi niso nikdar razkuhane.
vkj
Ali veste, katere so najpogostejše napake sredozemske prehrane?




Hujšanje
Napake
Sredozemska prehrana
Zdrave maščobe
Zdravje






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Zanimivosti
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Dobro je vedeti
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Očistite jetra in kri v treh dneh
Zdravje, lepota
Očistite jetra in kri v treh dneh
Eno najboljših zdravil za srce
Zdravje, lepota
Eno najboljših zdravil za srce
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Dobro je vedeti
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Zdravje, lepota
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Dobro je vedeti
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Večkrat se spomnite na hren
Zdravje, lepota
Večkrat se spomnite na hren
Hormon, ki uničuje telo
Dobro je vedeti
Hormon, ki uničuje telo
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
Zdravje, lepota
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Zdravje, lepota
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Dobro je vedeti
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Dobro je vedeti
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Dobro je vedeti
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Poznate ure, ko hrana ne redi?
Dobro je vedeti
Poznate ure, ko hrana ne redi?
Razlogi, zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice
Kaj se zgodi, če pojeste več kot 5 mandarin na dan?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pojeste več kot 5 mandarin na dan?
5 živil po katerih se boste počutili bolj zdravo
Dobro je vedeti
5 živil po katerih se boste počutili bolj zdravo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor