Rubrika:
Recepti
Kako zdravo jesti jajca
Jajca so pogost del zajtrkov, a še pogosteje je eksperimentiranje z njimi. Na žalost veliko ljudi sploh ne ve, kaj to pomeni in s čim se igrajo ...
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Nutricisti opozarjajo, da eksperimentiranje s pripravo jajc pomeni eksperimentiranje s hranljivimi snovmi.
Najpomembnejša je izbira zdrave maščobe. Olje mora biti stabilno pri čim višjih temperaturah, kar pomeni, da je najboljše kokosovo olje, ekstra deviško olivno olje ali maslo.
Kuhano jajce je boljše kot ocvrto, če pa kuhano jajce pojeste v zelenjavni solati skupaj z oreščki, potem je to najboljša možnost uporabe jajc. Na splošno pa velja, da so tudi ocvrta jajca boljša, če ju pripravite skupaj z zelenjavo (papriko, čebulo) in oreščki.
In še dodatek: sol ni priporočljiva, poper pa je. Ne smemo namreč pozabiti, da ima poper veliko vitamina C, ki jajcem manjka.
vkj
Jajca v zelenjavni solati
Kokosovo olje
Priprava jajc
Zdrave maščobe
Zdravo jesti jajca