Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Težko se ji je upreti - pečeni, ali kuhani
Rubrika:

Zdravje, lepota

Težko se ji je upreti - pečeni, ali kuhani

Smo ravno v obdobju, ko nas narava razvaja z mlado, sočno, hranljivo, okusno, sladko, poceni in atraktivno koruzo. Preverite za kaj je dobro vsak dan pojesti en storž ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Mlada koruza spada med najokusnejša živila, ki so nam dostopna. Koruza ima namreč malo maščob, a veliko beljakovin, škroba in naravnega sladkorja. Poleg tega ima samo en storž skoraj tretjino dnevno potrebne količine vitaminov B, C, folne kisline, kalija, fosforja, magnezija ...

Koruza ima veliko vlaknin, kar je dobro za črevesje in pri premagovanju želodčnih težav. Poleg tega preprečuje težave z ožiljem in preprečuje bolezni srca. Nosečnice bi morale redno uživati koruzo (še posebej svežo!), pomaga pa tudi pri težavah z raznimi vnetji.

Kaj vse je užitno pri koruzi?

Pečena, kuhana, ali kombinirana. Cela, luščena, v solati, kot samostojna jed z nekaj masla in soli ... Možnosti priprav je veliko, a ene stvari nikar ne spreglejte. Koruzni lasje (drobne nitke, ki se prepletajo na vrhu storža) so izredno dobro sredstvo za pripravo koruznega čaja, ki topi apnenčaste ledvične kamne in pesek. Dovolj je, da popijete skodelico, do največ tri na dan.

In še nekaj: koruza, ki jo narabutate, je bolj zdrava. Dokazano! Pa ne zato, da bi kmetom delali škodo, pač pa zato, da ste več v naravi.
vkj
Težko se ji je upreti - pečeni, ali kuhani




hrana
koruza












Ali nas sadje zakisa?
Zdravje, lepota
Ali nas sadje zakisa?
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Zdravje, lepota
Kaj jesti na prazen želodec in kaj ne?
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Zdravje, lepota
Beljakovine nas naredijo bolj budne (ne sladkor)
Je beli riž zdrav ali ne?
Zdravje, lepota
Je beli riž zdrav ali ne?
3 napake pri uživanju beljakovin
Zdravje, lepota
3 napake pri uživanju beljakovin
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
Zdravje, lepota
Kaj bolj redi: sladkor ali maščoba?
3 jutranje pijače za dolgoživost
Dobro je vedeti
3 jutranje pijače za dolgoživost
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Zdravje, lepota
5 živil, ki zmanjšujejo željo po sladkorju
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
Zdravje, lepota
Prigrizki, ki vas ne naredijo debele
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Zdravje, lepota
7 živil, ki upočasnjujejo staranje možganov
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
Dobro je vedeti
Ohrovt ali špinača: kaj je boljše?
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Zdravje, lepota
3 kombinacije, ki bolj škodijo kot koristijo
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
Zdravje, lepota
Slabosti diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov
5 dobrih in mastnih živil
Zdravje, lepota
5 dobrih in mastnih živil
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zdravje, lepota
Prehrana z rastlinskimi beljakovinami podaljšuje življenje
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Zdravje, lepota
Zakaj je vitamin B3 pomemben?
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Zdravje, lepota
Beljakovinski smuti za energičen začetek dneva
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
Zdravje, lepota
Prigrizki: navada, dolgčas ali lakota?
3 najpogostejše zmote o prehrani
Zdravje, lepota
3 najpogostejše zmote o prehrani
Jejmo manj, živimo dlje
Dobro je vedeti
Jejmo manj, živimo dlje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor