Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki nas ščiti pred vnetjem pljuč
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana, ki nas ščiti pred vnetjem pljuč

Astmo, pljučnico in še kup ostalih težav z dihanjem lahko pozdravite, predvsem pa zaščitite s pravilno izbiro hrane. Pozorni bodite predvsem na vitamin E.


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Analize so pokazale, da imajo vsi bolniki, ki imajo kakršnekoli težave na pljučih, pomanjkanje vitamina E. Skupina ameriških strokovnjakov je to želela preveriti in je naredila eksperiment z mišmi. Razdelili so jih v tri skupine. Prva je dobivala hrano, kjer je primanjkovalo vitamina E. Druga skupina je dobivala optimalno dozo vitamina E. Tretja skupina pa je bila predozirana - vsak dan so pojedle 2-krat več vitamina E, kot optimalne količine. Pomembno je še dodati, da so z vitaminsko dieto začeli 14 dni pred okužbo z virusno pljučnico.

Rezultati eksperimenta so bili presenečenje. Sicer se nobena skupina ni ognila okužbi, a je bila tretja, predozirana skupina po dveh dneh povsem zdrava. Druga skupina z optimalno dozo je prebolevala pljučnico skoraj teden dni, najslabše pa so jo odnesle tiste podgane, ki jim je vitamina E primanjkovalo.



Ali pomanjkanje vitamina E tudi pri ljudeh povzroča več komplikacij pri pljučnih boleznih?

Da.

Še posebej rizična skupina so starejši od 65 let, ker v teh letih telo ne proizvede več toliko neutrofilov, ki so pomembni pri obrambi pred boleznimi pljuč. Seveda si lahko pomagate s kapsulami vitamina, a najboljša pot je še zmeraj naravna.

Daleč največ vitamina E najdemo v rastlinskih oljih, veliko pa ga je še v zeleni zelenjavi, ribah, avokadu, olivnem olju ter v semenih sončnic, orehov in mandljev. Podatki kažejo, da bi v primeru težav s pljuči, morali pojesti vsaj 200 % dnevno predpisane količine.

Če se poigramo z matematiko in primerjamo nutricistične podatke, bi v primeru avokada, ki v 100 gramih vsebuje 31 % dnevnega vnosa vitamina E, morali vsak dan pojesti dobrih pol kilograma tega sadja. Olje pšeničnih kalčkov v 100 gramih vsebuje 1242 % dnevnega vnosa in bi zadostovale že 3 žlice. Dovolj bi bilo tudi, če si solato malo izdatneje zabelite s sončničnim oljem (100 gramov ima 342 % dnevnega vnosa). Olivno olje v 100 gramih vsebuje 117 % vitamina E in bi ga morali vsak dan popiti 1,5 dcl ... Še dobro, da se vitamin E nahaja v praktično vseh živilih, najboljši recept za zdravje pa je pestra hrana.

In še to ... Vitamin E je topen v maščobah, zato vam obrok brez maščob in z veliko vitamini ne bo veliko koristil. Upoštevajte, da je povprečna stopnja absorbcije vitamina E v telo zgolj 30 %, kar je sicer veliko, a dve tretjini vendarle ne doseže pričakovanega učinka.

Poleg tega je vitamin E zelo občutljiv na kisik in svetlobo, vzdrži pa temperature tudi do 200 stopinj Celzija. Ga je pa pri zamrznjenih živilih občutno manj )približno 10 % za vsako stopinjo pod 6 stopinjami Celzija.
vkj


Benefits of vitamin E
Foods rich in vitamin E
Lung health
Respiratory diseases
Vitamin E deficiency






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Napitek, ki je obnorel svet
Zdravje, lepota
Napitek, ki je obnorel svet
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
Dobro je vedeti
Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Dobro je vedeti
žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Zdravje, lepota
Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Dobro je vedeti
Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Zdravje, lepota
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Dobro je vedeti
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Kako jesti kruh in se ne zrediti
Dobro je vedeti
Kako jesti kruh in se ne zrediti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor