Interaktivni dodatki:


Datum: 2. MAJ 24 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se zgodi, če nehate jesti banane?

Ne glede na to, ali jih mešate v smuti, ali jeste samostojno, banane so neprecenljivo živilo z več pozitivnimi lastnostmi, med katerimi je gotovo najpomembnejši občutek sitosti, ki ga dajejo.

Če ste se odločili za dieto brez ogljikovih hidratov, potem se morali banane črtati iz jedilnika, to pa potegne za sabo celo vrsto sprememb, ki, presenetljivo, vplivajo na naše zdravje. Če ne jeste več banan, se lahko zgodi naslednje:

1. Trpi imunski sistem
Banane, še posebej nezrele, so odličen vir škroba, ki hrani zdrave bakterije v prebavnem traktu. Če torej prenehate jesti banane, je to tako, kot če tem bakterijam ne bi dali hrane. Zaradi tega se počasneje razmnožujejo, kar lahko privede tudi do trajnih poškodb na črevesju. Probiotična vlakna, ki jih najdemo v bananah, so ključnega pomena povezana tudi z delovanjem imunskega sistema, ki je zaradi "pomanjkanja" banan okornejši, mi pa smo bolj dovzetni za bolezni.

2. Več časa za regeneracijo mišic
Pomanjkanje kalija je povezano z mišičnimi krči. V eni banani je povprečno 11 % dnevno potrebne količine kalija, ki je ključni preprečevalec celičnih vnetij. Res je, da se celična vnetja pojavijo ob večjih obremenitvah, a to niso samo fizične obremenitve. Manj banan tako neposredno pomeni tudi daljši časa obnavljanja mišic.

3. Tveganje za nastanek visokega krvnega pritiska
Živila bogata s kalijem vplivajo tudi na nivo kalijevega klorida v telesu, ki pa je glavni element pri zdravilih za uravnavanje krvnega tlaka. Torej: manj banan pomeni tudi manj kalijevega klorida, to pa pomeni višji tlak.

4. Več tveganja za možgansko kap
Raziskava iz leta 2013 objavljena v BMJ pravi, da je imelo kar 24 % pacientov, ki so doživeli možgansko kap, pomanjkanje kalija v organizmu. Samo ena banana na dan lahko ta odstotek prepolovi.

Na koncu pa moramo dodati še eno stvar ...

Banana za zaključek dneva lahko ne nekatere deluje pozitivno, na druge ne. Nekateri bodo zaradi tega boljše spali, druge bo mučila zgaga. Banane so tako na meji, ko je treba izbirati med dobrimi in slabimi lastnostmi, ki jih prinašajo, od vsakega posameznika pa je odvisno, kaj prevaga.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani