Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Čudež sibirskih borovnic
Rubrika:

Dobro je vedeti

Čudež sibirskih borovnic

Stara severnoameriška plemena so jo uporabljali kot hrano in kot zdravilo, svet pa je nanjo postal pozoren po nesreči v Černobilu. Ali veste za kateri sadež gre?


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Aronija učinkovito čisti organizem pred škodljivimi snovmi, predvsem pa težkimi kovinami. Je izredno učinkovita predvsem proti malignim boleznim. Številne študije so pokazale, da aronija zavira rast rakavih celic in jih celo uničuje. V velikem odstotku uničuje maligne celice tumorjev v možganih, pljučih, raku dojk, debelega črevesa, jetrih ... Kot izjemen antioksidant preprečuje nastanek prostih radikalov, krepi zdrave celice in bogati krvno plazmo s čimer upočasnjuje procese staranja in preprečuje kronične bolezni.

Domovina aronije je Severna Amerika, domorodci pa so jagode aronije stoletja uporabljali kot hrano in zdravilo. Spada v rod grmičevja in lahko zraste od 1 do 3 metre v višino. Raste v vlažnih gozdovih in močvirjih, zelo pogosto pa jo najdemo kot okrasno rastlino. Zato ker je odporna na mraz in prenese tudi temperature do -47 stopinj Celzija, ji mnogi zato pravijo tudi sibirska borovnica.



Plodovi aronije so bogati z vitamini C, E, B2, B6, folno kislino. Uvršča se med zdravilne rastline, plodove pa lahko uživamo sveže, sušene ali predelane v marmelado, poznamo aronijevo vino, pivo, sladoled, dodajajo jo celo v kruh.

Svet pa je na aronijo postal pozoren po nesreči aprila 1986 v jedrski elektrarni v Černobilu v Ukrajini. Takrat so plodove aronije najprej uporabljali za blaženje zdravstvenih težav pri ljudeh, ki so bili izpostavljeni močnemu sevanju. Na veliko presenečenje raziskovalcev se je pri nekaterih bolnikih zdravje povsem izboljšalo, tudi bolezni, ki so jih imeli pred nesrečo. To je sprožilo val raziskav predvsem v Rusiji, na Finskem in Švedskem.

Najbolj zdravilna je črna aronija, ki ima v 100 gramih plodov kar 1752 mg polifenolov, 1480 mg antocianina in 664 mg proantocianidina. To so tudi najvišja vrednost doslej izmerjena v rastlinah. Rdeča in vijolična aronija ima sicer manj polifenolov, vsebuje pa zato več folne kisline.

Če aronijo primerjamo z drugim sadjem po indeksu ORAC (absorbcijska kapaciteta orac je indeks, ki meri moč antioksidantov - www.oracvalue.com) je njen vpliv na naše zdravje izreden. Priporočen dnevni vnos ORAC je 1.670, 100 gramov aronije pa ima 16.062 mikromolov / 100 gramov. Za primerjavo povejmo še, da imajo ingver 14.840, borovnice 9.621, jabolka 2.210, brokoli 2.160, avokado 1.922, pomaranče 1.819 ... Ministrstvo za kmetijstvo ZDA je novembra 2007 naredilo primerjavo 276 vrst sadja in zelenjave in po številu antioksidantov uvrstilo aronijo na prvo mesto.

Trenutno potekaj raziskave o vplivu aronije na znižanje holesterola, kolorektalnega raka, vpliv na bolezni srca in ožilja, želodčne bolezni sluznice, odpovedi jeter, vnetje oči, raka materničnega vratu, arterijske hipertenzije ...

Kako maksimalno izkoristiti aronijin potencial na zdravje?

Čeprav aronija cveti avgusta, pa lahko čez celo leto uživamo zamrznjene ali posušene plodove ter seveda naravne sokove. Zelo zdravilna je naslednja kombinacija:

Sestavine:
    1 dcl naravnega soka aronije (takega brez sladkorja)
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1/2 majhne žličke cimeta
Priprava:

Vse sestavine zmešajte, po okusu jih lahko razredčite s hladno vodo. Tak sok popijte zjutraj, ali pa vsaj pol ure pred kosilom.
Bis


Antioksidanti aronije
Aronija in zdravje
Črna aronija
Naravni sok aronije
Zdravilne lastnosti aronije






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor