Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Čudež sibirskih borovnic
Rubrika:

Dobro je vedeti

Čudež sibirskih borovnic

Stara severnoameriška plemena so jo uporabljali kot hrano in kot zdravilo, svet pa je nanjo postal pozoren po nesreči v Černobilu. Ali veste za kateri sadež gre?


Članek je bil ustvarjen leta 2022, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Aronija učinkovito čisti organizem pred škodljivimi snovmi, predvsem pa težkimi kovinami. Je izredno učinkovita predvsem proti malignim boleznim. Številne študije so pokazale, da aronija zavira rast rakavih celic in jih celo uničuje. V velikem odstotku uničuje maligne celice tumorjev v možganih, pljučih, raku dojk, debelega črevesa, jetrih ... Kot izjemen antioksidant preprečuje nastanek prostih radikalov, krepi zdrave celice in bogati krvno plazmo s čimer upočasnjuje procese staranja in preprečuje kronične bolezni.

Domovina aronije je Severna Amerika, domorodci pa so jagode aronije stoletja uporabljali kot hrano in zdravilo. Spada v rod grmičevja in lahko zraste od 1 do 3 metre v višino. Raste v vlažnih gozdovih in močvirjih, zelo pogosto pa jo najdemo kot okrasno rastlino. Zato ker je odporna na mraz in prenese tudi temperature do -47 stopinj Celzija, ji mnogi zato pravijo tudi sibirska borovnica.



Plodovi aronije so bogati z vitamini C, E, B2, B6, folno kislino. Uvršča se med zdravilne rastline, plodove pa lahko uživamo sveže, sušene ali predelane v marmelado, poznamo aronijevo vino, pivo, sladoled, dodajajo jo celo v kruh.

Svet pa je na aronijo postal pozoren po nesreči aprila 1986 v jedrski elektrarni v Černobilu v Ukrajini. Takrat so plodove aronije najprej uporabljali za blaženje zdravstvenih težav pri ljudeh, ki so bili izpostavljeni močnemu sevanju. Na veliko presenečenje raziskovalcev se je pri nekaterih bolnikih zdravje povsem izboljšalo, tudi bolezni, ki so jih imeli pred nesrečo. To je sprožilo val raziskav predvsem v Rusiji, na Finskem in Švedskem.

Najbolj zdravilna je črna aronija, ki ima v 100 gramih plodov kar 1752 mg polifenolov, 1480 mg antocianina in 664 mg proantocianidina. To so tudi najvišja vrednost doslej izmerjena v rastlinah. Rdeča in vijolična aronija ima sicer manj polifenolov, vsebuje pa zato več folne kisline.

Če aronijo primerjamo z drugim sadjem po indeksu ORAC (absorbcijska kapaciteta orac je indeks, ki meri moč antioksidantov - www.oracvalue.com) je njen vpliv na naše zdravje izreden. Priporočen dnevni vnos ORAC je 1.670, 100 gramov aronije pa ima 16.062 mikromolov / 100 gramov. Za primerjavo povejmo še, da imajo ingver 14.840, borovnice 9.621, jabolka 2.210, brokoli 2.160, avokado 1.922, pomaranče 1.819 ... Ministrstvo za kmetijstvo ZDA je novembra 2007 naredilo primerjavo 276 vrst sadja in zelenjave in po številu antioksidantov uvrstilo aronijo na prvo mesto.

Trenutno potekaj raziskave o vplivu aronije na znižanje holesterola, kolorektalnega raka, vpliv na bolezni srca in ožilja, želodčne bolezni sluznice, odpovedi jeter, vnetje oči, raka materničnega vratu, arterijske hipertenzije ...

Kako maksimalno izkoristiti aronijin potencial na zdravje?

Čeprav aronija cveti avgusta, pa lahko čez celo leto uživamo zamrznjene ali posušene plodove ter seveda naravne sokove. Zelo zdravilna je naslednja kombinacija:

Sestavine:
    1 dcl naravnega soka aronije (takega brez sladkorja)
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1/2 majhne žličke cimeta
Priprava:

Vse sestavine zmešajte, po okusu jih lahko razredčite s hladno vodo. Tak sok popijte zjutraj, ali pa vsaj pol ure pred kosilom.
Bis


Antioksidanti aronije
Aronija in zdravje
Črna aronija
Naravni sok aronije
Zdravilne lastnosti aronije












8 kombinacij za zdravo popolno postavo
Dobro je vedeti
8 kombinacij za zdravo popolno postavo
Je preveč korenčka lahko škodljivo?
Zdravje, lepota
Je preveč korenčka lahko škodljivo?
Kisle kumarice – zakladnica zdravja na vašem krožniku
Dobro je vedeti
Kisle kumarice – zakladnica zdravja na vašem krožniku
Upočasnimo prigrizke!
Zdravje, lepota
Upočasnimo prigrizke!
S pikantnim svežim okusom nad kilograme
Zdravje, lepota
S pikantnim svežim okusom nad kilograme
Hrana prihodnosti: kalčki in mikrozelenjava?
Zdravje, lepota
Hrana prihodnosti: kalčki in mikrozelenjava?
Čudežni napitek proti celulitu
Zdravje, lepota
Čudežni napitek proti celulitu
Mlada čebula, zaklad vitaminov in mineralov
Zdravje, lepota
Mlada čebula, zaklad vitaminov in mineralov
Zakaj je mižanje pred simptomi bolezni nevarno
Dobro je vedeti
Zakaj je mižanje pred simptomi bolezni nevarno
5 presenetljivih dejstev o debelosti
Dobro je vedeti
5 presenetljivih dejstev o debelosti
3 glavni krivci, zaradi katerih se bomo poleti redili
Dobro je vedeti
3 glavni krivci, zaradi katerih se bomo poleti redili
Kaj se zgodi, če zmešate hruške in ingver?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi, če zmešate hruške in ingver?
Če si čistite nos na tak način, potem takoj prenehajte!
Dobro je vedeti
Če si čistite nos na tak način, potem takoj prenehajte!
Obogatite svoj jedilnik z železom
Dobro je vedeti
Obogatite svoj jedilnik z železom
Ohrovt ali blitva? Zakaj ne oboje?
Zdravje, lepota
Ohrovt ali blitva? Zakaj ne oboje?
Nasvet za hujšanje: naj bo vaše telo, kot iz plastelina
Dobro je vedeti
Nasvet za hujšanje: naj bo vaše telo, kot iz plastelina
Zajtrk za več energije pred fizično napornim dnevom
Zdravje, lepota
Zajtrk za več energije pred fizično napornim dnevom
5 zdravilnih nasvetov iz hmelja
Dobro je vedeti
5 zdravilnih nasvetov iz hmelja
Zakaj je visceralna maščoba nevarna in nasveti za njeno zmanjšanje
Zdravje, lepota
Zakaj je visceralna maščoba nevarna in nasveti za njeno zmanjšanje
Kako prepoznati sveža živila
Zdravje, lepota
Kako prepoznati sveža živila




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor