Izvor besede beljakovine pove, kako pomembne so. Izhaja iz grščine "protos", kar pomeni "najpomembnejši" ali "prvi". In res, beljakovine niso le hrana za mišice športnikov, ampak dobesedno gradijo vsako celico vašega telesa.
Če jih ni dovolj, se to hitro pokaže: slabša odpornost, upočasnjeno celjenje ran, izguba mišic in celo težave s koncentracijo. Zato je dobro razumeti, koliko jih res potrebujete, kje jih najdete in zakaj ni vseeno, ali pridejo na vaš krožnik iz mesa, rib ali rastlinskih virov.
Zakaj telo potrebuje beljakovine vsak danBeljakovine so nekaj kot zidaki pri gradnji hiše. Vsak dan jih vaše telo porablja za obnovo mišic, kože, hormonov in encimov (to so naravni pospeševalci reakcij v telesu). Če jih primanjkuje, telo nima »rezerv«, kot jih ima pri maščobi. Zato je redno uživanje beljakovin nujno – ne le za športnike, ampak za vsakega od nas.
Raziskava
American Journal of Clinical Nutrition (2021) je pokazala, da odrasel človek, ki poje premalo beljakovin, v nekaj tednih začne izgubljati mišično maso, kar vodi do šibkosti in slabše odpornosti. Po drugi strani pa zadosten vnos beljakovin zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 kar za 34 % in izboljša regeneracijo po fizičnem naporu.
Povprečna odrasla oseba potrebuje okoli 0,8 do 1,2 grama beljakovin na kilogram telesne teže na dan. To pomeni, da če tehtate 70 kilogramov, je priporočljivo zaužiti med 60 in 80 gramov beljakovin. Športniki pa pogosto potrebujejo še več, tudi do 2 grama na kilogram.
živalske in rastlinske beljakovine, katera izbira je boljša?Beljakovine prihajajo iz različnih virov. Najbolj znan je seveda meso (piščanec, puran, govedina) pa tudi ribe, jajca in mlečni izdelki. Te beljakovine imenujemo polnovredne, ker vsebujejo vse potrebne aminokisline. Aminokisline so kot drobne kocke Lego, ki jih telo sestavlja v beljakovine.
Poznamo jih 20 vrst, med njimi pa je 8 takih, ki jih telo ne more ustvariti samo. Tem pravimo esencialne aminokisline, kar pomeni "nujne". To so treonin, triptofan, metionin, fenilalanin, levcin, lizin, izolevcin in valin. Če jih s hrano ne dobite, telo ne more pravilno delovati.
Rastlinske beljakovine (fižol, leča, grah, oreški, semena) so sicer bogate, a pogosto jim manjka ena ali dve aminokislini. Zato je pomembno, da jih kombinirate: na primer riž z lečo ali koruzo s fižolom. Prav to so počeli že stari narodi. Indijci so kombinirali lečo in riž, Mehičani pa fižol in tortilje.
Nutricionisti danes priporočajo raznolikost: kombinacijo rastlinskih in živalskih beljakovin. Raziskava
Univerze v Oslu (2020) je pokazala, da ljudje, ki jedo uravnoteženo mešanico obeh, živijo povprečno 3 leta dlje kot tisti, ki se držijo izključno ene vrste.
Najboljši viri beljakovin, ki jih imate pri rokiČeprav v telovadnici pogosto slišite le o beljakovinskih praških, vam narava ponuja bolj preproste in cenejše rešitve. Piščančje prsi vsebujejo okoli 31 gramov beljakovin na 100 gramov, jajce ima 6 gramov, 100 gramov lososa pa približno 20 gramov.
Na rastlinski strani pa ima 100 gramov leče okoli 9 gramov beljakovin, fižol med 8 in 10, mandlji pa kar 21. Čeprav se sliši manj, je razlika v tem, da rastlinske beljakovine pogosto pridejo skupaj z vlakninami, ki skrbijo za prebavo.
Zanimiv primer iz leta 2025: na Danskem so v šolski prehrani začeli kombinirati mesne in rastlinske vire beljakovin (polovico mesa so zamenjali z lečo). Rezultat? Otroci so dobili enako količino beljakovin, šole pa so prihranile 15 % stroškov in hkrati zmanjšale vpliv na okolje.
Beljakovine in energija čez danEna največjih zmot je, da so beljakovine potrebne le za mišice. V resnici vplivajo tudi na raven energije. Če pojeste kos kruha, polnega rafiniranih ogljikovih hidratov (to pomeni hitro prebavljivih sladkorjev), bo vaš krvni sladkor hitro poskočil, a tudi hitro padel – kar pomeni, da boste spet lačni.
Če pa ob tem pojeste jajce, pest oreščkov ali kos mesa, se sladkor v krvi dviguje počasneje in ostaja stabilen. To pomeni manj napadov lakote in več energije čez dan. Raziskava v Kanadi (2022) je pokazala, da ljudje, ki imajo pri vsakem obroku vir beljakovin, zaužijejo 25 % manj nepotrebnih prigrizkov.
Kaj pa beljakovine pri hujšanju?Mnogi se začno zavedati pomena beljakovin šele, ko želijo izgubiti kilograme. Beljakovine namreč pomagajo, da se počutite siti dlje časa. Telo jih prebavlja počasneje, kar pomeni, da ne boste tako hitro spet lačni.
Študija v
Journal of Nutrition (2021) je pokazala, da so ljudje, ki so povečali vnos beljakovin na 30 % vseh dnevnih kalorij, izgubili povprečno 5 kilogramov v treh mesecih, brez posebnih diet.
To je razlog, da številne diete, kot je denimo mediteranska, dajejo velik poudarek ribam, jajcem, stročnicam in oreščkom. Vse to so živila, ki pomagajo izgubiti kilograme, hkrati pa ohraniti mišice in energijo.
Kako jih vključiti v vsakdan brez naporaNajvečja težava ni v tem, da beljakovin ni, ampak da jih ne znamo enostavno vključiti v vsakdan. Če pogledamo realnost leta 2025, po raziskavi
Eurostata povprečen Evropejec poje 60 % več predelanih ogljikovih hidratov (kruh, testenine, sladkarije) kot beljakovin. To pomeni, da imamo pogosto veliko energije na hitro, a premalo dolgoročne moči.
Rešitev je preprosta: začnite z majhnimi spremembami. Namesto da zjutraj pojeste samo rogljiček, dodajte jogurt ali jajce. Namesto čipsa vzemite pest oreščkov. Za kosilo poskusite polovico krompirja zamenjati z grahom ali lečo. Takšne spremembe vas ne bodo obremenile, a boste čez čas opazili več energije, boljši spanec in manj želje po sladkarijah.
Beljakovine si temelj zdravja, ki ga ne smete spregledatiBeljakovine niso samo za športnike, ki dvigujejo uteži, ampak za vsakega človeka, ki želi ohraniti zdravje, moč in odpornost. So gradniki telesa, vir energije, zaščita za imunski sistem in celo pomoč pri hujšanju.
Če boste vsak dan poskrbeli, da jih dobite iz različnih virov (mesa, rib, mlečnih izdelkov, stročnic in oreščkov) boste naredili ogromno za svoje zdravje. Naj bo to jabolko z žlico arašidovega masla, krožnik leče ob piščancu ali enostavno kuhano jajce za malico, vse to so majhni koraki, ki prinašajo velike rezultate.
In čeprav živimo v času, ko je vsega na pretek, se je dobro vrniti k osnovam. Ker prav v teh osnovah, kot so beljakovine, se skriva največja moč za zdravje in dolgo življenje.