Jajčevci oziroma melancani so prišli k nam iz Indije v 13. stoletju. Priljubljeni so zaradi nevsiljivega okusa in so priljubljen dodatek k sredozemski in turški hrani. Pomembno je vedeti, da so surovi melancani niso primerni za uživanje. Lahko so celo nevarni.
Pri peki ne smete pretiravati z oljem, saj ga melancani v trenutku vsrkajo, po 5 do 10 minutah pečenja pa ga spustijo, kar naredi obrok kaloričen in izredno mastnega okusa.
Jajčevci imajo veliko kalija, vsebujejo 92 % vode in so idealni za diabetike. Delujejo odvajalno, zavirajo vnetja in nižajo holesterol. Poleg tega pospešujejo presnovo, delovanje ledvic in žolča, 100 gramov melancanov pa ima le 71 J (17 kalorij).
Sestavine za zdravo solato:
- pol melancane
- 3 žlice olivnega olja
- 4 dcl navadnega jogurta
- 1 strok česna
- 1 rdeča čebula
- sok pol limone
- listi mete, peteršilj
Melancane narežite na kocke, dajte v posodo, potresite s soljo, poprom in olivnim oljem, vse skupaj pa dajte za 15 minut v pečico segreto na 200 stopinj Celzija.
Med tem sesekljajte čebulo, česen in zelišča. Zmešajte z jogurtom in dodajte ohlajene melancane.