Šri Lanka slovi po zdravi in okusni hrani. Po neuradnih ocenah se kar tretjina Šrilančanov prehranjuje po ajurvedskih načelih (hrana je tudi zdravilo), sladica iz avokada pa je najpogostejša sladica na njihovih mizah. Ker je avokado glavna sestavina, vsebuje pa veliko rastlinskih maščob in drugih hranilnih sovi, se spomnite tega recepta, ko boste naslednjič razmišljali, kakšno jed pripraviti iz avokada.
Sestavine:
- 3 avokadi
- 2 dcl smetane (ali kokosovega mleka)
- 1 žlica medu ali kakšnega drugega sladila (javorjev, agavin sirup, v skrajni fazi lahko tudi sladkor)
- rum za aromo (ni obvezno)
Iz avokada z vilicami naredite pire, ki naj bo čim bolj gladek. Nato dodajte smetano ali kokosovo mleko in vse skupaj dobro premešajte, na koncu pa še žlico medu in rum po okusu. Svetujemo vam, da vse sestavine mešate ročno in to tako dolgo, da dobite gladko zmes.
Če pri roki nimate smetane, lahko uporabite tudi navadni jogurt.
Tako pripravljeno sladico postavite za pol ure v hladilnik, postrežete pa lahko tako, da avokadovo kremo posujete s kokosom, ali jo dekorirate s smetano.
Zagotavljamo vam, da vas bo presenetil sladkoben okus.
Recept je pripravljen po LCHF.