Interaktivni dodatki:






Datum: 17. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

TOP 5 zajtrkov LCHF

Ali je zdravo dan začeti z ogljikovimi hidrati? Če je le mogoče, nikar, ker boste po pol ure spet lačni. Držite se spodnjih nasvetov, pa boste imeli lepši dan.

S hrano je ravno obratno, kot z zobmi. Zobe si namreč zvečer umivamo za zdravje, zjutraj pa za lepoto, pri hrani pa je zajtrk tisti, ki vpliva na naše počutje čez dan, večerja pa je za lepoto - večerja redi, zajtrk ne. Seveda pa tudi za zajtrk ne smete pojesti karkoli (preberite, kaj je 5 prepovedanih stvari, ki jih za zajtrk ne smete jesti). Ogljikovi hidrati vam bodo sicer dali energijo, veliko energije, a je že čez pol ure ne boste več imeli, lačni boste bolj, kot prej, pa žejni, nervozni ... Adijo cel dan! Maščobe na drugi strani prehranjevalne lestvice se topijo počasneje, počasneje oddajajo energijo, vpliv dobrega zajtrka pa lahko traja tudi do 5 ur. Zato je izbira jasna: LCHF (malo ogljikovih hidratov in zato raje več maščob, beljakovin ...


Smoothie
Čeprav bi za zobe, prebavo in mentalno zdravje bilo bolje, če bi kozarec jagod pojedli eno za drugim, pa je tudi smoothie dober. Še posebej, kadar daste pol skodelice sadja in pol zelenjave. Kumare, ali špinača dajo napitku zanimivo barvo, okus pa si lahko izboljšate z žlico kakava v prahu. Naj bo to vaše edino sladilo.

Ovseni kosmiči
Za mnoge so kosmiči obvezna jutranaja hrana, a lahko si naredite svoje, bolj zdrave, predvsem pa boste vedeli, kaj jeste. Vzemite četrt skodelice ovsenih otrobov in jih kuhajte v mandljevem mleku (lahko uporabite tudi kokosovo, jasno, le kravjega se izogibajte, še zlasti, če ni domače, a ne bo smrtni greh če ga vseeno uporabite). Primešajte beljak, ker s tem oslabite ogljikove hidrate, hkrati pa jed obogatite z beljakovinami. Ko se vse skupaj ohladi, dodajte koščke zelenjave, sadja, nikakor pa ne čokoladnih kroglic, ali m&m bombonov. Domači "kosmiči" da, kupljeni ne (še enkrat: preberite, kaj je 5 prepovedanih stvari, ki jih za zajtrk ne smete jesti).


Jajca
Jajca so odlična hrana za zajtrk, če jim ne dodajate klobas, slanine in drugih mesnih dodatkov. Namesto tega povečajte količino zelenjave, ali sira. Ste že kdaj poskusili smoothijem dodati beljak? Paše! Je namreč brez barve in okusa in izredno bogat z beljakovinami. Jajca so zelo priporočljiva, a pretiravati spet ni dobro.

Zelenjava
Priporočljiva je zelenjava v smoothiu, pa v jajcih, kosmičih in seveda tudi kot samostojna jed. Paprika, korenček, kumare, šparglji, tudi običajen solatni list imajo veliko vlaknin, pomagajo pri zniževanju krvnega sladkorja, uravnavajo inzulin, preprečujejo povečevanje telesne teže ... Naj se sliši tako nenavadno, a namesto jabolka z veliko sladkorja, si za na pot vzemite raje korenček (je podobno sladek, a še bolj zdrav).


Kava, čaj
Kave na seznamu zdravih živil ne bi smelo biti, vendar običajna skodelica izboljšuje raven inzulina v krvi, predvsem pa pomirja. Vedeti moramo, da ni vse samo v fizični kondiciji, pač pa tudi mentalni. Zato, v miru zjutraj popijte skodelico kave, ali čaja - poudarek na "v miru". 70 % energije, ki jo pojeste za zajtrk porabijo možgani.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
LCHF
 
zajtrk
 
smoothie
 
kosmiči
 
beljak
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani