Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan
Rubrika:

Dobro je vedeti

5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan

Vsako leto za rakom zboli več milijonov ljudi, a se tej travmatični izkušnji lahko z nekaj pazljivosti pri prehranjevanju uspešno izognemo


1. Ocvrta hrana
Najbolj rakotvorna hrana je ocvrta hrana zaradi toplotno obdelanih maščob. Ker je temperatura kuhanja visoka, se v maščobah tvorijo kancerogene spojine, ki so zelo nevarne za zdravje. Poleg ocvrte hrane v to skupino spada tudi pražen krompir.

2. Pločevinke
Ne jejte hrane in pijače v pločevinkah. Ne jejte paradižnikove mezge v pločevinkah. Tudi hrana v konzervah je enako škodljiva - zaradi konzervansov in zaradi škodljivih premazov na notranji strani konzerv. Upoštevajte še, da so nadevi na picah v gostilnah pogosto tudi iz konzerv, da je v pločevinkah tudi marmelada, ribe, meso ... Namesto hrane in pijače v pločevinkah ali konzervah raje izbirajte stekleno embalažo.



3. Hrana za mikrovalovke
Raka trebušne slinavke in raka na jetrih najpogosteje povzroča kemikalija, ki jo najdemo na notranji strani vrečk za pripravo pokovke v mikrovalovni pečici. Enako škodljiva je tudi vsa preostala hrana, ki je namenjena pripravi v teh pečicah, zato se tovrstni hitri pripravi hrane ognite v velikem loku. Če bi morali izbirati pokovko iz mikrovalovke s pokovko v škrniclju, je slednja bolj zdrava.

4. Predelano meso
Pred časom smo o nevarnih aditivih v predelanem mesu že pisali na Vem kaj jem (preberite prispevek Najnevarnejši aditivi tudi v Sloveniji). Nitriti, ki jih v enormnih količinah najdemo v teh izdelkih, so najbolj odgovorni za širjenje tumorjev, poleg tega pa so konzervansi krivi še za vrsto drugih bolezni. Poleg tega je pri mesu treba vedeti še, da preveč rdečega mesa povzroča raka dojke, debelega črevesja in trebušne slinavke.

5. Sladkor
Vedenje o zdravi prehrani se ves čas spreminja in to precej naglo. Pred 30 leti je bil vsega kriv holesterol, danes je breme dežurnega krivca prevzel sladkor (preberite prispevek Vedno je nekdo kriv, da smo debeli: nekoč maščobe, danes sladkor). Da smo žrtve pretkanih marketinških ukan, preberite v prispevku Je rjavi sladkor res bolj zdrav od belega, najbolj žalostno pa je, da so tudi tisti, ki jim iz proračuna dajemo denar, da jim lahko zaupamo, podkupljivi in vodeni po ukazu kapitala (preberite Zmedena znanost: aspartam ni škodljiv). morda niste vedeli, vendar okus sladkorja, kot ga uživamo danes, ni naraven. Opazujte dojenčka, ko prvič poizkusi kakšno sladko stvar. Zdela se mu bo grenka, nenaravna, celo neprijetna.
Bis
5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan




hrenovka
klobasa
konzerva
pločevinka
sladkor






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor