Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan
Rubrika:

Dobro je vedeti

5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan

Vsako leto za rakom zboli več milijonov ljudi, a se tej travmatični izkušnji lahko z nekaj pazljivosti pri prehranjevanju uspešno izognemo


1. Ocvrta hrana
Najbolj rakotvorna hrana je ocvrta hrana zaradi toplotno obdelanih maščob. Ker je temperatura kuhanja visoka, se v maščobah tvorijo kancerogene spojine, ki so zelo nevarne za zdravje. Poleg ocvrte hrane v to skupino spada tudi pražen krompir.

2. Pločevinke
Ne jejte hrane in pijače v pločevinkah. Ne jejte paradižnikove mezge v pločevinkah. Tudi hrana v konzervah je enako škodljiva - zaradi konzervansov in zaradi škodljivih premazov na notranji strani konzerv. Upoštevajte še, da so nadevi na picah v gostilnah pogosto tudi iz konzerv, da je v pločevinkah tudi marmelada, ribe, meso ... Namesto hrane in pijače v pločevinkah ali konzervah raje izbirajte stekleno embalažo.



3. Hrana za mikrovalovke
Raka trebušne slinavke in raka na jetrih najpogosteje povzroča kemikalija, ki jo najdemo na notranji strani vrečk za pripravo pokovke v mikrovalovni pečici. Enako škodljiva je tudi vsa preostala hrana, ki je namenjena pripravi v teh pečicah, zato se tovrstni hitri pripravi hrane ognite v velikem loku. Če bi morali izbirati pokovko iz mikrovalovke s pokovko v škrniclju, je slednja bolj zdrava.

4. Predelano meso
Pred časom smo o nevarnih aditivih v predelanem mesu že pisali na Vem kaj jem (preberite prispevek Najnevarnejši aditivi tudi v Sloveniji). Nitriti, ki jih v enormnih količinah najdemo v teh izdelkih, so najbolj odgovorni za širjenje tumorjev, poleg tega pa so konzervansi krivi še za vrsto drugih bolezni. Poleg tega je pri mesu treba vedeti še, da preveč rdečega mesa povzroča raka dojke, debelega črevesja in trebušne slinavke.

5. Sladkor
Vedenje o zdravi prehrani se ves čas spreminja in to precej naglo. Pred 30 leti je bil vsega kriv holesterol, danes je breme dežurnega krivca prevzel sladkor (preberite prispevek Vedno je nekdo kriv, da smo debeli: nekoč maščobe, danes sladkor). Da smo žrtve pretkanih marketinških ukan, preberite v prispevku Je rjavi sladkor res bolj zdrav od belega, najbolj žalostno pa je, da so tudi tisti, ki jim iz proračuna dajemo denar, da jim lahko zaupamo, podkupljivi in vodeni po ukazu kapitala (preberite Zmedena znanost: aspartam ni škodljiv). morda niste vedeli, vendar okus sladkorja, kot ga uživamo danes, ni naraven. Opazujte dojenčka, ko prvič poizkusi kakšno sladko stvar. Zdela se mu bo grenka, nenaravna, celo neprijetna.
Bis
5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan




hrenovka
klobasa
konzerva
pločevinka
sladkor






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Vas zebe v roke in noge? Morda je to znak za zaskrbljenost!
Zdravje, lepota
Vas zebe v roke in noge? Morda je to znak za zaskrbljenost!
Izjemen nasvet z ingverjem ali hrenom
Dobro je vedeti
Izjemen nasvet z ingverjem ali hrenom
Pijača, ki nas najhitreje postara
Dobro je vedeti
Pijača, ki nas najhitreje postara
Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
Zdravje, lepota
Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
Zdravje, lepota
S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Dobro je vedeti
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Zanimivosti
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Dobro je vedeti
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
7 koristi kokosovega olja na tešče
Dobro je vedeti
7 koristi kokosovega olja na tešče
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Dobro je vedeti
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
Dobro je vedeti
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Dobro je vedeti
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Dobro je vedeti
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Dobro je vedeti
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Zdravje, lepota
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Dobro je vedeti
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Dobro je vedeti
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Dobro je vedeti
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Dobro je vedeti
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor