Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan
Rubrika:

Dobro je vedeti

5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan

Vsako leto za rakom zboli več milijonov ljudi, a se tej travmatični izkušnji lahko z nekaj pazljivosti pri prehranjevanju uspešno izognemo


1. Ocvrta hrana
Najbolj rakotvorna hrana je ocvrta hrana zaradi toplotno obdelanih maščob. Ker je temperatura kuhanja visoka, se v maščobah tvorijo kancerogene spojine, ki so zelo nevarne za zdravje. Poleg ocvrte hrane v to skupino spada tudi pražen krompir.

2. Pločevinke
Ne jejte hrane in pijače v pločevinkah. Ne jejte paradižnikove mezge v pločevinkah. Tudi hrana v konzervah je enako škodljiva - zaradi konzervansov in zaradi škodljivih premazov na notranji strani konzerv. Upoštevajte še, da so nadevi na picah v gostilnah pogosto tudi iz konzerv, da je v pločevinkah tudi marmelada, ribe, meso ... Namesto hrane in pijače v pločevinkah ali konzervah raje izbirajte stekleno embalažo.



3. Hrana za mikrovalovke
Raka trebušne slinavke in raka na jetrih najpogosteje povzroča kemikalija, ki jo najdemo na notranji strani vrečk za pripravo pokovke v mikrovalovni pečici. Enako škodljiva je tudi vsa preostala hrana, ki je namenjena pripravi v teh pečicah, zato se tovrstni hitri pripravi hrane ognite v velikem loku. Če bi morali izbirati pokovko iz mikrovalovke s pokovko v škrniclju, je slednja bolj zdrava.

4. Predelano meso
Pred časom smo o nevarnih aditivih v predelanem mesu že pisali na Vem kaj jem (preberite prispevek Najnevarnejši aditivi tudi v Sloveniji). Nitriti, ki jih v enormnih količinah najdemo v teh izdelkih, so najbolj odgovorni za širjenje tumorjev, poleg tega pa so konzervansi krivi še za vrsto drugih bolezni. Poleg tega je pri mesu treba vedeti še, da preveč rdečega mesa povzroča raka dojke, debelega črevesja in trebušne slinavke.

5. Sladkor
Vedenje o zdravi prehrani se ves čas spreminja in to precej naglo. Pred 30 leti je bil vsega kriv holesterol, danes je breme dežurnega krivca prevzel sladkor (preberite prispevek Vedno je nekdo kriv, da smo debeli: nekoč maščobe, danes sladkor). Da smo žrtve pretkanih marketinških ukan, preberite v prispevku Je rjavi sladkor res bolj zdrav od belega, najbolj žalostno pa je, da so tudi tisti, ki jim iz proračuna dajemo denar, da jim lahko zaupamo, podkupljivi in vodeni po ukazu kapitala (preberite Zmedena znanost: aspartam ni škodljiv). morda niste vedeli, vendar okus sladkorja, kot ga uživamo danes, ni naraven. Opazujte dojenčka, ko prvič poizkusi kakšno sladko stvar. Zdela se mu bo grenka, nenaravna, celo neprijetna.
Bis
5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan




hrenovka
klobasa
konzerva
pločevinka
sladkor






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Dobro je vedeti
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Poznate ure, ko hrana ne redi?
Dobro je vedeti
Poznate ure, ko hrana ne redi?
Razlogi, zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice
Kaj se zgodi, če pojeste več kot 5 mandarin na dan?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pojeste več kot 5 mandarin na dan?
5 živil po katerih se boste počutili bolj zdravo
Dobro je vedeti
5 živil po katerih se boste počutili bolj zdravo
Kako pravilno uporabiti ingver in 100 % izkoristiti njegove zdravilne lastnosti
Dobro je vedeti
Kako pravilno uporabiti ingver in 100 % izkoristiti njegove zdravilne lastnosti
Zakaj je dobro s sabo nositi ščipalko?
Zanimivosti
Zakaj je dobro s sabo nositi ščipalko?
Kako dobro poznate učinke želatine?
Dobro je vedeti
Kako dobro poznate učinke želatine?
Napitek, ki čisti možgane in pomlajuje telo
Zdravje, lepota
Napitek, ki čisti možgane in pomlajuje telo
Kaj se zgodi, če damo česen v hladilnik, preden ga narežemo
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če damo česen v hladilnik, preden ga narežemo
Kdaj ste nazadnje poskrbeli za razstrupljanje črevesja in ožilja?
Zdravje, lepota
Kdaj ste nazadnje poskrbeli za razstrupljanje črevesja in ožilja?
Nočni znak zamaščenih jeter, ki ga večina spregleda
Dobro je vedeti
Nočni znak zamaščenih jeter, ki ga večina spregleda
Ali veste, da je banana z vodo lahko tudi zdravilo?
Dobro je vedeti
Ali veste, da je banana z vodo lahko tudi zdravilo?
Grki prepovedujejo izdelavo feta sira iz kravjega mleka
Dobro je vedeti
Grki prepovedujejo izdelavo feta sira iz kravjega mleka
Zakaj je brstični ohrovt boljši pečen, kot kuhan
Dobro je vedeti
Zakaj je brstični ohrovt boljši pečen, kot kuhan
10 signalov, ko telo kliče vašo pomoč
Dobro je vedeti
10 signalov, ko telo kliče vašo pomoč
Proti vnetim sinusom, glavobolom in ostalim zimskim nadlogam
Dobro je vedeti
Proti vnetim sinusom, glavobolom in ostalim zimskim nadlogam
6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju
Dobro je vedeti
6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju
7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Zdravje, lepota
7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
Zdravje, lepota
Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor