Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj je pomembna barva hrane?
Rubrika:

Zanimivosti

Zakaj je pomembna barva hrane?

Dan je dobro začeti z rdečo barvo in ga končati z vijolično


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Barva živil razkriva hranljive snovi, ki jih le-ta vsebujejo. Vitamini, minerali in drugi elementi določajo barvo, zato lahko - če poznate barvno lestvico - že na prvi pogled določite, katera hrana vam ustreza. Razkrivamo osnovne barvne skupine:

Zakaj je pomembna barva hrane?




Rdeča
Rdeča živila so predvsem dobra za zdravljenje trebušne slinavke in raka na jajčnikih. Ko so 15 tisoč ženskam naročili, naj vsak dan pojedo pol skodelice paradižnikovega soka, se je tveganje za nastanek raka na jajčnikih po samo treh tednih zmanjšal za 50 odstotkov. Podobne učinke so zabeležili tudi z rdečo papriko in jagodami.

Oranžna
Oranžna živila blagodejno vplivajo na želodec in črevesje. Sladek krompir, buče, korenje in pomaranče upočasnijo rast raka dojk. Dovolj je, če oranžna živila jeste samo trikrat na teden.

Rumena
Rumena živila so priporočljiva za požiralnik in tudi pljuča. V to skupino spadajo zlasti agrumi (grenivke, limone, papaja, pa tudi mandarine). živila imajo veliko vitamina C, močne antioksidante in so bogata s flavonoidi, ki zavirajo rast tumorjev. Rumena živila so priporočljiva za bolezni ust, žrela, želodca in tudi debelega črevesja. Rumena živila razstrupljajo telo, vendar delujejo le, če popijete dvakrat na dan po en deciliter rumenega soka.

Zelena
Zelena živila zdravijo bolezni pljuč, dojk in jajčnikov. Vse vrste solat, ohrovt, brokoli, cvetača in zelje so bogati z glukozinolati in vitaminom K. Zelena živila so tudi primerna za sladkorne bolnike, dobro pa je, da imate vsaj en obrok na dan sestavljen pretežno iz zelenih živil.

Rjava
Gobe, česen, čebula, drobnjak so bogati z antioksidanti in protimikrobnimi sestavinami. Idealno bi bilo, če bi vsaj dvakrat na dan pojedli po tri žličke sesekljane čebule, česna, ali vsaj en obrok z gobami, ki imajo še posebej veliko vitamina D. Rjava živila so dobra za želodec in črevesja.
vkj
Zakaj je pomembna barva hrane?




barva
hrana






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Dobro je vedeti
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor