Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki je nutricisti ne jedo
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana, ki je nutricisti ne jedo

Jedi, ki jih nutricisti ne jedo, imajo vrsto skupnih lastnosti: imajo nizko hranilno vrednost, veliko kalorij, vsebujejo kemične dodatke in višajo inzulin v krvi


Strokovnjaki za prehrano oziroma nutricisti si v marsičem niso enotni. Poznamo namreč samouke in certificirane nutriciste, vsak pa ima svojo prehransko filozofijo. Nekaj stvari pa so vendarle skupne vsem, ki se želijo zdravo prehranjevati. Zato vam predstavljamo nekaj živil, ki se jim je dobro ogniti.

Industrijsko izdelane slaščice imajo nizko hranilno vrednost, veliko kalorij, ne redko pa so dodane tudi snovi, ki so lahko zelo škodljive za naše zdravje. Poleg tega slaščice redijo in obremenjujejo presnovne procese.



Čipsi, krofi in produkti iz listnatega testa so pripravljeni na olju, ki je bilo že večkrat segreto do vrelišča, kar povzroča rakasta obolenja. Poleg tega gre pri čipsih pogosto za gensko spremenjene sorte krompirja, kar je še dodaten razlog, da se tem izdelkom raje ogibajte (domač čips je prav tako slasten, če ne še bolj).

Zamrznjeni cmoki so pogosto narejeni iz sumljivih sestavin, še posebej škodljiva pa je lahko sredica polnjena z marmelado in sadjem.

Čeprav za vse gazirane pijače ne moremo trditi, da so škodljive, da lahko to trdimo za pijače z nadpovprečno vsebnostjo sladkorja. Če so k temu dodani še mehurčki CO2, temu pa pogosto sledijo tudi velike količine natrija oziroma soli, potem vam je jasno, zakaj ste po nekaterih sladkih pijačah že po nekaj minutah spet žejni.

Sadni in zelenjavni sokovi kupljeni v trgovini v resnici niso pravi sokovi, pač pa tovarniški pridelki, kjer je proizvodnja pripeljana do skrajnih meja. Namesto naravnih sokov so uporabljeni ekstrakti, dodani konzervansi za daljšo obstojnost na trgovskih policah, brez barvil pa tudi ne gre.

Tudi v majonezah se bohotijo konzervansi, da o sestavinah sumljive kvalitete ne izgubljamo besed. Pozorni bodite predvsem na maščobe, ki so lahko zelo nevarne. Uporabljajte samo kvalitetno majonezo.

Kravje mleko je pogosto fermentirano s pospeševalci, ki seveda ostanejo v mleku. Poleg tega je mleko večkrat prekuhano, kar še dodatno zmanjša količino hranljivih snovi.

Problem pakiranih oreščkov je, da so pogosto presoljeni in z dodanimi konzervansi (le kako bi sicer bil rok uporabnosti več mesecev, celo let). Problem oreščkov v rinfuzi (nakupovanje po žlicah) pa tudi ni povsem varen. Le kdo vam lahko zagotovi, da gre za sveže oreščke? V Nemčiji so inšpektorji nedavno odkrili oreščke, ki so bili nabrani leta 2010. V laboratorijih so v oreščkih našli sledi pesticidov, ki so od tega leta prepovedani. Problem rinfuze namreč je, da se v posode venomer znova dodajajo živila, ki se potem mešajo in nikdar ne veste, kakšno pošiljko boste dobili. Rinfuza je vsekakor privlačen način nakupovanja, vendar le, če so živila v originalnih vrečah z vso potrebno deklaracijo.

Vsi nutricisti (šolani in samouki) vam bodo na prvo žogo povedali, da je treba iz jedilnikov črtati sladkor. Sladila vseh vrst (naravna in kemijska) imajo visok glikemični indeks, v telesu pa povzročajo nemalo težav - zamaščeno ožilje, večje obremenitve srca in jeter. Med vsemi sladkorji je fruktoza najbolj problematična.
vkj
Hrana, ki je nutricisti ne jedo




Gazirane pijače
Kravje mleko
Majoneze
Nutricisti ne jedo
Sladice






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
Dobro je vedeti
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Dobro je vedeti
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
Dobro je vedeti
Če jeste to, vnašate strup v svoje telo
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Zdravje, lepota
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
Zdravje, lepota
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Dobro je vedeti
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Dobro je vedeti
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Sokovi za nižanje pritiska
Dobro je vedeti
Sokovi za nižanje pritiska
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko
Dobro je vedeti
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko
Hrana zaradi katere ste ponoči lačni
Zdravje, lepota
Hrana zaradi katere ste ponoči lačni
Kako s hrano nadomestimo vitamin D
Dobro je vedeti
Kako s hrano nadomestimo vitamin D
Tudi hrana z veliko ogljikovimi hidrati je lahko zdrava
Dobro je vedeti
Tudi hrana z veliko ogljikovimi hidrati je lahko zdrava
Idealna hrana za mišice in proti maščobam
Dobro je vedeti
Idealna hrana za mišice in proti maščobam
Kaj se zgodi, če na tešče jeste hren?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi, če na tešče jeste hren?
Ali kokice redijo?
Dobro je vedeti
Ali kokice redijo?
Zakaj moramo vsaki solati dodati jajce?
Dobro je vedeti
Zakaj moramo vsaki solati dodati jajce?
Najhitrejši topilec maščob in bomba zdravja
Zdravje, lepota
Najhitrejši topilec maščob in bomba zdravja




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor